sterktes_zwaktes_sollicitatiegesprek
sterktes_zwaktes_sollicitatiegesprek

Je zit midden in een sollicitatiegesprek wanneer de recruiter of klant vraagt: “Noem eens drie sterke en drie zwakke punten van jezelf.” Tja … wat zeg je dan? Gelukkig kun je die vraag goed voorbereiden.

Ariane Bollaerts, senior consultant bij Randstad Young Talents, neemt wekelijks meerdere sollicitatiegesprekken af. Ze deelt haar tips om deze vraag eerlijk  en gepast te beantwoorden.


1. leer jezelf kennen

Voordat je naar je sollicitatiegesprek gaat, neem je best even tijd om na te denken over je werkervaring, projecten uit je vrije tijd of studies. Wat vond je het leukste om te doen? En wat vond je helemaal niet fijn? Heb je wel eens complimenten gekregen op je job? En waar gingen die over? Schrijf ze op en verbind er een eigenschap aan. Werk je graag samen met anderen? Dan ben je meestal sociaal en vlot in de omgang. Hou je van brainstormen? Dan ben je waarschijnlijk creatief en oplossingsgericht. 

“Naast je werkervaring zijn de activiteiten die je daarbuiten doet ook belangrijk. Denk aan je jeugdbeweging, vrijwilligerswerk of andere bijverdiensten. Ook hier ontwikkel je relevante soft skills en competenties.” 


2. vraag familie en vrienden om hulp

Wees niet verlegen om je vrienden en familie om input te vragen. Zij kennen je tenslotte het beste en zien talenten die jou niet opvallen. Geef hen deze lijst met eigenschappen en vraag hen om vijf woorden aan te duiden die jou typeren. Hun reacties zullen je verbazen.

“Wat ik vaak zie is dat sollicitanten bang zijn om te stoefen en zich daarom te bescheiden opstellen als ik vraag naar hun sterktes.” 

3. noem een écht minpunt

Je wil jezelf graag verkopen, dus het lijkt misschien slim om in plaats van een slechte eigenschap een minpunt te noemen dat eigenlijk een pluspunt is. Ariane raadt aan om dat net niet te doen:

“Als recruiter kijk ik daar direct doorheen. Ik zoek iemand die zichzelf kent en die wil groeien. Dat toon je door eerlijk antwoord te geven op deze vraag.”

Wat is dan het juiste antwoord? Noem een zwak punt dat echt een werkpunt is, maar geen dealbreaker voor de functie waarvoor je solliciteert. Toon dat je je bewust bent van je minder goede eigenschappen en dat je eraan werkt. Bijvoorbeeld door een bepaalde softskill-opleiding te volgen.

Stel: je vindt nieuwe situaties lastig en je moet altijd even wennen voordat je je mening durft te geven. Voor werkgevers is dit meestal geen probleem en het is juist belangrijk dat ze dit van je weten. Mocht je de job krijgen, dan kunnen ze je op de juiste manier opvangen en begeleiden. Toon echter ook wat je doet om uit je comfortzone te komen. Volgde je bijvoorbeeld een opleiding in assertief communiceren? Zo toon je dat je wil leren en groeien.

Zorg ook voor praktijkvoorbeelden die je sterke en zwakke punten verduidelijken. Denk hier op voorhand over na. Stress tijdens het gesprek maakt het veel moeilijker om voorbeelden te bedenken

4. wees authentiek en origineel

Ja, je bent waarschijnlijk een teamplayer, werkt zelfstandig en hebt goede communicatieskills. De kans is echter groot dat bijna alle andere sollicitanten hetzelfde zeggen. Hoe val je op? Vind de eigenschap – of combinatie van eigenschappen – die jou uniek maakt. 

“Een goede manier om in het oog te springen is door een creatieve benaming te vinden voor jouw eigenschappen. Denk aan bruggenbouwer, kennisspons of doordenker.”

5. oefening baart kunst

Solliciteren is uitdagend en spannend. Het vraagt best veel van je, maar na enkele keren kan het wel makkelijker worden. Wees dus niet te streng voor jezelf als het de eerste keer nog niet zo vlot verloopt. 

Probeer te leren van elk gesprek. Neem de tijd om op te schrijven wat er goed en minder goed ging. Welke vragen vond je moeilijk? En wat zegt je gevoel? Past het bedrijf bij jou? Ook dat is belangrijk. Het moet een match aan twee kanten zijn. 

Werd je afgewezen voor een job? Durf dan zeker feedback te vragen. Dit toont dat je gemotiveerd bent en wilt leren en groeien.

klaar voor je volgende sollicitatiegesprek?

Hier vind je meer handige sollicitatietips!