jongerenbevraging
jongerenbevraging

Studentenwerk geeft je meer vrijheid dan ooit. Zo werkt 72% van de studenten buiten de zomervakantie en doet 24% hun job van thuis uit. Denk je er dus aan om je studies te combineren met werk? Pik dan deze vier inzichten uit onze bevraging bij 1.000 jongeren absoluut mee.

1. aantal studentenjobs tijdens het schooljaar in de lift

De tijd dat je alleen in de zomervakantie werkt, is voorbij. Nooit eerder gingen meer jobstudenten ook tijdens het schooljaar aan de slag. 72% van hen om precies te zijn. Dat is 9% meer dan vorig jaar.

Een terugblik naar de jongerenbevraging uit 2004 leert ons dat toen maar 30% van de jobstudenten tijdens het schooljaar werkten. Vanwaar die enorme stijging? Logisch: want steeds minder jobs raken ingevuld. En de arbeidswetgeving biedt meer kansen dan ooit.

Vandaag mag je in België gedurende het hele kalenderjaar 475 uur werken tegen verminderde sociale bijdragen. Dat geeft je alle vrijheid om te beslissen hoeveel en wanneer je werkt. Hou wel rekening met de verschillen tussen Vlaanderen enerzijds en Brussel en Wallonië anderzijds in het maximaal aantal uren dat je mag werken per kwartaal.

lees hier hoeveel jij mag werken in je regio
 

2. één op de vier studenten doet aan telewerk

Lijkt je dat wat, thuis werken als vakantiejob? Telewerk wordt steeds populairder. Die trend zien we ook terug bij de jobstudenten. 24% van de jongeren werkt voltijds of deeltijds vanop afstand. De oorzaak ligt nog fris in het geheugen: de coronapandemie.

We zien dat er een lichte daling is tegenover de 30% voltijds thuiswerkers uit de bevraging van 2019.Maar het aandeel hybride studentenjobs – waarbij je deels van thuis uit en deels ter plaatse werkt – blijft stabiel. Telewerk is dus ook een blijver geworden voor studentenarbeid.

Ziezo: weer extra opties om je werk te plannen rond je studies.
 

3. 19% van de studenten gaat aan de slag zonder contract

Zwartwerk blijft een minpuntje. Bijna één op de vijf studenten gaat nog altijd aan de slag zonder arbeidsovereenkomst. In vergelijking met de vorig jaren is dat aantal wel opnieuw gedaald tot het niveau van voor corona. In 2021 werkte nog 26% zonder contract.

Het lijkt misschien verleidelijk: als je zwartwerkt, betaal je geen belastingen op je loon. Maar wist je dat je daar als jobstudent grotendeels van bent vrijgesteld? Je betaalt maar 2,71% als je minder dan 475 uur per jaar werkt.
Het loonvoordeel weegt dus niet op tegen de nadelen: je bent niet verzekerd en je hebt geen been om op te staan bij een conflict met je werkgever.

Kort en krachtig: ga pas aan de slag als je contract in orde is.

ontdek de soepele belastingregels voor studenten
 

4. een studentenjob heeft een positieve impact op je welbevinden

Voor het eerst polsten we ook naar de impact van een job op het mentaal welzijn van studenten. Wat blijkt? Iets meer dan de helft (55%) van de studenten geeft aan dat ze zich beter in hun vel voelen dankzij het werk.

Nog een reden om te werken als jobstudent: Je leert heel wat dingen bij die later van pas komen op de arbeidsmarkt. Waar wacht je dus nog op? 

Op zoek naar een job die bij je studies past?