https://www.randstad.be
https://www.randstad.be

“Je collega is ziek. Neem jij er nog een shift bij?” “Oké, dan skip ik voor één keer wel een les.” 78 procent van de studenten was vorig jaar aan de slag als jobstudent. Dat blijkt uit een studie die Randstad liet uitvoeren bij 1000 studenten. 60 procent werkt ook doorheen het schooljaar – en dat gemiddeld 50 dagen. Maar is al dat werken wel een goed idee?

Sinds 1 januari 2017 mogen studenten 475 uur per jaar werken als jobstudent, tegenover 50 dagen voordien. Intussen is zelfs meer dan één op de drie personen (33,2 procent) die via een uitzendkantoor aan de slag gaat student. Er gaan trouwens geregeld stemmen op om de wetgeving voor studentenwerk nog verder uit te breiden. Geen wonder, want studenten zijn voor bedrijven voordelige werkkrachten: in België bestaat een uniek systeem, waarbij werkgevers amper RSZ-bijdrage betalen op studentenarbeid. En ook studenten zijn vragende partij, want naast een extra zakcentje biedt een eerste werkervaring hen soms mooie kansen.

Toch klinken de stemmen van tegenstanders steeds luider. Niet alleen omdat jobstudenten laaggeschoolden zouden wegconcurreren. Maar vooral omdat de resultaten van de werkende student onder een al te zwaar werkschema zouden lijden.

studenten werken meer

 

Klopt het dat een studentenjob je studies in het gedrang brengt? Het antwoord is niet eenduidig. Wat zeker is, is dat studenten sinds de nieuwe regeling méér werken. Gemiddeld 50 dagen per jaar, in vergelijking met 43 vorig jaar. Randstad stelt daarnaast een verschuiving vast van weekendwerk naar werken tijdens de week. En ja: studenten werken ook tijdens de lesuren: 17 procent, tegenover 14 procent in 2017. Ongeveer de helft van de studenten geeft aan dat hun werkgever hen al probeerde te overtuigen om tijdens de lesuren aan de slag te gaan. Een student op de vier werkt zelfs tijdens de blok- of examenperiode.

 

 

Op zich nog geen reden tot ongerustheid. Toch geeft één student op de vier aan dat werken tijdens het schooljaar een negatieve invloed heeft op zijn studieprestaties. Een onderzoek dat de Universiteit Gent vorig jaar uitvoerde, bevestigt dat in zekere mate: wie werken en studeren combineert, doet er langer over om zijn diploma te behalen.

 

 

prioriteiten stellen loont

Meteen naar je baas stappen met je ontslagbrief en mama en papa smeken om wat extra zakgeld, dan maar? Ho, ho, niet zo snel. Want de onderzoekers nuanceren. Zo blijken studentenjobs in het middelbaar je studieprestaties minder te schaden dan in het hoger onderwijs. Waarschijnlijk omdat hogere studies meer inspanningen vergen. En daarnaast zijn het vooral de studenten met intensieve jobs (meer dan acht werkuren per week) die de effecten voelen.

Tussen haakjes: volgens de Gentse onderzoekers toont ander wetenschappelijk onderzoek een positief verband aan tussen studentenarbeid en later succes op de arbeidsmarkt. Zo zie je maar.

Ons advies? Werk niet overdreven veel, zodat je nog energie overhoudt om je over je boeken te buigen. En stel je grenzen. Vraagt je baas je om een extra shift te draaien middenin je examens? Wijs hem er dan vriendelijk op dat jouw studies voorgaan. En last but not least: kies een studentenjob die aansluit bij je studies. Zo doe je relevante werkervaring op én krijg je de kans om de theorie die je tijdens de les leert meteen in de praktijk toe te passen.

Bij Randstad Young Talents duik je in een uitgebreid aanbod van studierelevante bijbanen.