Je moet verschijnen voor je masterproef, maar daagt niet op omdat je uitgeput bent van de lange shifts in het café. De les? Die skip je, want de werkuren van je bijbaantje in de supermarkt gooien roet in het eten. Tenzij je een natuurtalent bent, is dit kunst- en vliegwerk niet echt bevorderlijk voor je studieresultaten. Maar hoe zorg je ervoor dat de combinatie studie en werk dan wél een win-win is?
1. boost voor je cv
Verdeel je tijd goed. En dan levert zo'n studentenjob best wat voordelen op. Die wallen neem je er maar bij. Werkervaring staat altijd goed op je cv. Welke job dan ook. Het toont dat je van aanpakken weet en je verantwoordelijkheid neemt. Daar is geen enkele werkgever tegen. En als starter vullen deze studentenjobs je bescheiden cv toch maar mooi!
2. je ontdekt wat je (niet) graag doet
Een studentenjob leert je veel over jezelf. Misschien ontdek je wel talenten waar je geen weet van had. Ook omgekeerd kan het: wie weet wordt het heel duidelijk wat je niet graag doet. Het geeft je misschien een extra stimulans om met je studies door te gaan.
3. goed voor je doorzettingsvermogen
Je studentenleven combineren met een job? Op de twee plekken op tijd verschijnen, verschillende taken tegelijk doen en dat ook allemaal nog eens volhouden. Niet voor watjes. Misschien lijkt het nu zwaar en soms pure horror, maar ooit speelt het in je voordeel. Let maar op!
4. ga voor samenwerken en organiseren
Een studentenjob leert je om uit je pijp te komen. Spreken, samenwerken, organiseren. Dat zijn vaardigheden die in het latere werkleven uitstekend van pas komen. Je hebt door deze skills sowieso een voorsprong op andere sollicitanten.
5. op tijd komen: wat is dat?
Oké, tijdens je studentenleven moet je blokken. Maar het ritme is niet altijd even gestructureerd. Wat later uit je nest? No problem. Als je gaat werken is dat wel even anders. Dan kom je best op tijd. Dus hey, tijdens die studentenjob leer je je agenda te beheren. Laat maar komen, die voordelen!
6. voet tussen de deur
En waarom geen vakantiewerk dat aansluit bij je studierichting? Het is een goeie manier om jezelf in de kijker te werken bij potentiële werkgevers. Zijn ze tevreden over je? Dan kun je misschien later in het bedrijf je eerste échte jobervaring opdoen. Twee vliegen in één klap!
welke studentenjob of studierelevante bijbaan kies jij?