Hoewel beide begrippen vaak als synoniemen worden gebruikt, zijn er toch enkele kleine maar belangrijke verschillen tussen de twee.
je mag maximaal 600 uren per kalenderjaar als jobstudent werken
Als jobstudent mag je maximaal 600 uren per kalenderjaar werken. Voor werkstudenten is er geen limiet. Ben je jobstudent en wil je meer dan 600 uren per kalenderjaar werken? Dan kan je vanaf het 601e uur als werkstudent werken. Dit heeft wel gevolgen voor sociale zekerheid en eventueel voor belastingen.
Houd ook rekening met je inkomsten om alsnog fiscaal ten laste te blijven van je ouders. Ontdek hier hoeveel je maximaal mag verdienen om nog ten laste te blijven van je ouders. Meer informatie over hoeveel je mag werken als jobstudent vind je in onze blog.
werkstudenten betalen RSZ-bijdragen en bedrijfsvoorheffing
Werk je als jobstudent, dan moet je geen RSZ-bijdragen betalen. Wel wordt er een solidariteitsbijdrage van 2,71% van je brutoloon ingehouden.
Werk je als werkstudent, dan moet je RSZ-bijdragen betalen zoals gewone werknemers. Dit komt neer op 13,07% van je brutoloon.
Daarnaast moet je als werkstudent ook bedrijfsvoorheffing (belasting) betalen als je ‘te veel’ verdient. Verdien je bruto jaarlijks minder dan het bedrag van de belastingvrije som (€14.514,29 bruto voor het inkomstenjaar 2023), dan krijg je de bedrijfsvoorheffing terugbetaald en betaal je geen belasting.
werkstudenten krijgen geen Groeipakket meer
Ben je ouder dan 18 en werk je als jobstudent meer dan 600 uur per jaar, dan kan het zijn dat je geen recht meer hebt op het Groeipakket (kinderbijslag). Of je het Groeipakket verliest, hangt ook af van je woonplaats.
Voor meer informatie kan je terecht op de websites van de regionale kinderbijslagfondsen:
- Groeipakket voor Vlaanderen,
- Aviq voor Wallonië,
- Iriscare voor Brussel
- Ostbelgien Familie voor de Duitstalige Gemeenschap.
ook dit nog
In het hoger onderwijs wordt de term werkstudent vaak gebruikt om te verwijzen naar personen die voornamelijk werken en daarnaast nog (deeltijds) studeren. Personen die in hoofdstatuut werknemer zijn en daarnaast nog studeren, kunnen geen studentencontract meer afsluiten en dus niet als jobstudent werken.
studiegerelateerde bijbaan.
Op zoek naar een studentenjob die aansluit bij je studie net zoals Viktor (master handelsingenieur)?
studierelevante jobOf ben je nog op zoek naar een studentenjob?