Ik dacht altijd dat ik máár iemand uit de horeca was en dat ik nooit goed genoeg zou zijn. Maar bij Randstad geloofden ze in mij en kreeg ik enorm veel hulp.
Op haar 51ste waagde Sonja Broos de grote sprong: ze zette een punt achter haar horecazaak en ging op zoek naar iets volledig anders. Van job veranderen is niet altijd even makkelijk, maar Sonja bewees dat het kan. Sinds enkele weken is ze aan de slag als productiearbeider bij farmaceuticabedrijf Janssen. Ze vertelt ons waarom ze zich de beslissing nog geen moment heeft beklaagd.
“Ik heb altijd al in de horeca gewerkt”, begint Sonja wanneer we haar vragen naar haar vroegere job. In totaal is ze twee keer aan de slag gegaan als zelfstandige. Vier jaar geleden opende ze, onder aanmoediging van haar dochter, een eigen koffiehuisje. De coronacrisis en de nakende studies van haar dochter zetten haar aan om, als alleenstaande moeder, na dertig jaar een punt achter haar horecaverhaal te zetten. “Mijn hart en ziel liggen in de horeca, dus het deed wel pijn”, vertelt Sonja, “maar ik wou zekerheid hebben. Dus heb ik besloten iets helemaal anders te doen. Mijn zaak is gelukkig overgenomen en daar ben ik wel blij om.”
nieuwe ervaring
In haar zoektocht klopte Sonja aan bij Randstad, waar ze eerder al contact mee had toen ze zelf nog met jobstudenten werkte in haar zaak. De sector waarin ze zou terechtkomen, maakte voor Sonja weinig uit. “Ik wou even niet meer in de horeca staan en was echt op zoek naar een nieuwe ervaring”, legt ze uit. Aanvankelijk ging ze aan de slag bij een fabrikant van PU-schuim. “Dat lag me eigenlijk niet zo”, geeft ze eerlijk toe. “Het was verstand op nul, werken en dan naar huis. Maar ik had het gevoel dat ik meer in mijn mars had en dat mijn interesses verder lagen. Ik wou echt nog iets bijleren. Gelukkig waren ze heel begripvol toen ik dat aangaf. En ik mag er altijd nog terugkomen (lacht).”
testen, testen, testen
Ook bij haar contactpersoon Marianne Geerts van Randstad Inhouse Services gaf Sonja aan dat ze op zoek was naar een iets meer uitdagende job. Die vonden ze bij het farmaceuticabedrijf Janssen. Maar een plekje als productiearbeider bij de farmagigant bemachtigen, bleek niet eenvoudig. “Ik dacht altijd dat ik máár iemand uit de horeca was en dat ik nooit goed genoeg zou zijn. Maar bij Randstad geloofden ze in mij en kreeg ik enorm veel hulp. Marianne heeft echt geholpen om me klaar te stomen voor deze job.”
Om te beginnen moest Sonja enkele testen afleggen voor ze mocht beginnen, niet enkel bij Randstad maar ook bij Janssen zelf. “De vragen bij Randstad waren vooral gelinkt aan tekeningen en cijfers”, vertelt ze. “Het vergde veel concentratie en aanvankelijk wist ik niet of het ging lukken. Maar toen ik geslaagd bleek te zijn, was dat echt een ongelooflijke overwinning voor mij.” Ook de testen die ze bij Janssen zelf moest afleggen, gelinkt aan het bedrijf zelf, bracht Sonja tot een goed einde.
van start met volle goesting
Intussen is Sonja enkele weken aan de slag als productiearbeider bij Janssen. Daar vult ze doosjes met spuiten, kleeft ze etiketten en werkt ze met nummeringen. Dat doet ze met de volle goesting. “Het is helemaal anders. Vroeger stond ik heel de dag op mijn benen, terwijl ik nu zittend werk”, legt ze uit. “Maar deze job geeft me rust en dat vind ik prima zo.”
Toch is rust voor Sonja niet het enige belangrijke aspect. Ze wil ook bijleren. “Ik heb heel veel vragen, maar gelukkig word ik door verschillende personen opgeleid. Ik kan altijd bij iemand terecht. Vooral het leren kennen van alle computersystemen die ze in het bedrijf hanteren, is moeilijk, maar dat lukt steeds beter.” Dat Sonja op haar eigen manier iets kan bijdragen aan de samenleving, is voor haar een enorme meerwaarde. “Ik voel me hierdoor echt nuttig ten opzichte van andere mensen. Ik ben zelf nogal een perfectionist, dus maar goed dat de spuiten waar ik mee bezig ben een serieuze zaak zijn. Het is een heel secure job. Het gevoel dat ik dus met iets bezig ben dat van levensbelang is, is voor mij een mooie drijfveer.”
de luxe van vrije tijd
Bij Janssen werkt Sonja volgens een ploegensysteem. Hoewel sommige mensen er negatief tegenover staan, is dat voor haar niet het geval. “Het ploegensysteem is voor mij echt een voordeel. Ik kan mijn week plannen en moet na de uren niet meer stressen omdat ik nog boodschappen of andere dingen moet doen. In de horeca stond ik gemiddeld 12 uur per dag op mijn benen, dus dat is een enorm verschil. Ik besef nu pas echt de luxe van vrije tijd. Pas op, de horeca zit nog steeds in hart en nieren, maar nu heb ik wel tijd om bij mijn voormalige collega’s eens een terrasje te doen.”
Net zoals Sonja zin in een switch naar een job als productiearbeider? Check dan zeker onze vacatures!