motivatiebrief
motivatiebrief

Je hebt de laatste hand gelegd aan je CV en bent klaar voor je eerste sollicitatiegesprek. Of dat denk je toch. Heb je goed nagedacht over een begeleidende sollicitatiebrief? Sommigen zeggen dat dat minder belangrijk is. Niets is minder waar: een goed geschreven brief maakt net het verschil. Wij vatten de belangrijkste punten voor u samen.

wat is een motivatiebrief?

Een motivatiebrief is een stukje tekst dat je samen met je cv instuurt wanneer je solliciteert. Velen geloven dat het “niet meer van deze tijd” is, maar niets is minder waar. Met je brief toon je aan waarom jij een goede match bent voor de vacature en het bedrijf in kwestie. Je cv mag dan je visitekaartje zijn, maar je motivatiebrief is je eerste indruk.

De bedoeling van je motivatiebrief is dat je de recruiter enthousiast maakt. Je toont dat je geschikt bent voor de rol maar ook dat je (op de een of andere manier) eruit springt en dat ze jou dus écht moeten uitnodigen voor een sollicitatiegesprek.

de opbouw van je motivatiebrief

Zoals elke brief bestaat je motivatiebrief uit een opening, een kern en een slot. Daarnaast zijn er een aantal specifieke elementen die je niet mag vergeten:

  • jouw contactgegevens
  • de plaats & datum van je schrijven
  • de aanspreking
  • een afscheidsgroet

5 tips voor een goede motivatiebrief

Tijd om aan het schrijven te gaan. Met de volgende 5 tips verstuur je straks met vertrouwen je motivatiebrief:

  1. maak een motivatiebrief op maat
  2. besteed extra aandacht aan je opening en slot
  3. zet je bescheidenheid aan de kant
  4. hou het bondig
  5. laat een kwaliteitscontrole uitvoeren

maak een motivatiebrief op maat

Een goede motivatiebrief past niet alleen bij jou, maar ook bij de vacature. Neem die dus aandachtig door en gebruik je kennis in je brief. Is het bedrijf in kwestie op zoek naar een teamplayer? Iemand die onmiddellijk beschikbaar is? Iemand met een bepaalde achtergrond? Vermeld hoe je die verwachtingen zult inlossen of hoe je eventuele gaten kunt opvangen.

Doe daarnaast ook onderzoek naar het bedrijf zelf. Hoe communiceren ze? Wat is hun stijl? Welke cultuur stralen ze uit? Een heel formeel bedrijf leest je losse, informele motivatiebrief waarschijnlijk minder graag dan de nieuwe start-up van om de hoek.

besteed extra aandacht aan je opening en slot

Je openingszin is waarschijnlijk de allerbelangrijkste van je hele brief. Die zet de lezer aan om je hele brief te lezen. Een ludieke (relevante) anekdote kan de lezer prikkelen om verder te lezen:

Geen speelgoedautootje bleef gespaard in mijn kinderjaren: ik moest en zou weten hoe alles in elkaar zit. Dat is nog steeds niet veranderd…

Of je kan net binnen vallen met waarden die jij en het bedrijf delen:

Toen ik zag dat [bedrijf] dit jaar de sustainable business award mee naar huis mocht nemen, was ik meteen nieuwsgierig.

De openingszin maakt de recruiter hopelijk enthousiast genoeg om te zien wat je skills zijn, maar ook je slotzin is belangrijk. Vat hier samen waarom je geschikt bent en vermeld dat je hoopt uitgenodigd te worden voor een gesprek.

Kortom: ik denk dat [bedrijf] en ik samen kunnen groeien. Ik licht graag mijn motivatie verder toe in een persoonlijk gesprek.

zet je bescheidenheid aan de kant

Liegen is uit den boze wanneer je solliciteert – dat is logisch. Maar je hoeft je talenten en goede eigenschappen zeker niet te verstoppen. Minimaliseer je sterke eigenschappen en vaardigheden dus niet!

Vermeld bovendien wat je carrièredoelen zijn. Wat hoop je te leren? Waar wil je naartoe? Laat zien dat je gemotiveerd bent en er meteen wil in vliegen.

hou het bondig

Je motivatiebrief hoeft echt niet lang te zijn. Een recruiter krijgt enorm veel brieven voor de kiezen op een dag, dus twee tot drie paragrafen (maximum 1 bladzijde) is voldoende. Focus op wat echt telt en laat lange verhalen achterwege. Je wil immers niet dat je lezer halfweg afhaakt omdat je brief te langdradig is.

Dat betekent echter niet dat het een droge opsomming van je skills moet zijn. Het doel blijft om je lezer geïnteresseerd te houden tot het einde. Vertel dus op een boeiende manier welke skills, ervaringen of eigenschappen van jou de beste kandidaat maken.
 

laat een kwaliteitscontrole uitvoeren

Spelling- of grammaticafouten kunnen je parten spelen in het sollicitatieproces. Het is logisch dat je na een tijdje over bepaalde zaken heen leest, dus kan je best een hulplijn inschakelen. Laat een vriend of familielid – of een loopbaancoach – een kijkje nemen voor je je brief verstuurt. Zouden zij je uitnodigen voor een persoonlijk gesprek?
 

wachten maar…

Nu je motivatiebrief en cv verstuurd zijn kan je enkel wachten op dat verlossende bericht. Ben je uitgenodigd voor een gesprek? Fantastisch! Nu kan je pas echt schitteren. Heb je geen uitnodiging voor een gesprek gekregen? Durf het bedrijf na een aantal dagen of een week zelf een keertje telefonisch benaderen om te tonen dat je oprecht gemotiveerd bent. Neem het verder niet te persoonlijk en geef het niet op. 

Bekijk onze vacatures eens. Wie weet zit jouw droomjob er wel tussen.