wat is een technisch tekenaar?

Als technisch tekenaar maak je technische plannen voor gebouwen en andere constructies. Je werkt samen met ingenieurs en architecten om de specificaties en schetsen te verzamelen voordat je een gedetailleerd diagram of schema ontwikkelt. Tijdens het ontwerpen en tekenen, bepaal je ook de materiaal- en uitrustingsbehoeften van het project. Deze functie vereist een grondige kennis van 3D-modellering, architecturale concepten en engineeringprincipes. Met je expertise in het maken van technische plannen ontwikkel je ontwerpen voor uiteenlopende constructies, van bruggen en huizen tot microchips.

Technisch tekenaars kunnen zich specialiseren in verschillende gebieden, van architectuur tot productie en engineering. Als je er bijvoorbeeld voor kiest om in de bouw te werken, werk je aan diagrammen voor bouw- en constructieprojecten. Je maakt ook schema's voor de elektrische bedrading van bouwprojecten, elektrische distributiesystemen en energiecentrales. Deze functie vereist vaardigheid in het gebruik van AutoCAD en computerondersteunde ontwerpsoftware (CAD) voor het maken van technische tekeningen.

Naast technische vaardigheden om tekensoftware te gebruiken, heb je diepgaande kennis nodig van je specialisatiegebied. Werktuigbouwkundig tekenen verschilt bijvoorbeeld van bouwkundig of civieltechnisch tekenen. Als tekenaar communiceer je je ideeën om de diagrammen uit te leggen aan het bouwteam. Luistervaardigheden zijn ook van vitaal belang in deze functie, omdat je luistert en ideeën van architecten of ingenieurs interpreteert in gedetailleerde tekeningen.

Past werken als tekenaar bij jouw wiskundige vaardigheden en aandacht voor details? Lees dan verder om erachter te komen welke competenties en kwalificaties je nodig hebt om een job als tekenaar te vervullen.

bekijk alle jobs
1

loon van een technisch tekenaar

Je kan een gemiddeld loon van €3.800 per maand verwachten  als technisch tekenaar. Hou er wel rekening mee dat je als beginnend technisch tekenaar een stuk onder dit loon verdient en eerder een realistisch maandloon van €2.300 mag verwachten. 

Technisch tekenaar is een bediende functie en biedt dus ook vaak de extralegale voordelen die een doorsnee bedienden functie biedt. 

Je ervaring heeft een grote invloed op je loon, alsook je specialisatie en de sector waarin je bent tewerkgesteld. Technische tekenaars zijn nodig in tal van sectoren. Competitieve sectoren die een zeer gespecialiseerde kennis vragen en complexe ontwerpen wensen, zoals het ontwerpen van microchips, zullen doorgaans meer betalen dan tekenaarsjobs in de bouw.

Technisch tekenaars werken in dienstverband of zelfstandig. Er zijn ook freelance jobs te vinden die al dan niet te combineren zijn met een voltijdse of deeltijdse opdracht. Een technisch tekenaar die bijvoorbeeld ook in bijberoep freelance opdrachten doet, kan zijn inkomen op die manier zelf wat opkrikken. Bespreek dit steeds met je opdrachtgevers alvorens een zelfstandig bijberoep te starten zodat je geen botsende belangen hebt.

2

soorten technisch tekenaars

Een aantal soorten technisch tekenaars zijn bijvoorbeeld:

  • bouwkundig tekenaar: als bouwkundig tekenaar maak je technische plannen en tekeningen voor bouwprojecten. Je tekent de architecturale en structurele kenmerken van gebouwen en bepaalt de materialen die nodig zijn om het bouwwerk te voltooien. Je kunt je specialiseren in woon- en commerciële gebouwen of je richten op gewapend beton, hout en staal.
  • civiel tekenaar: van jou wordt verwacht dat je structurele kenmerken van civieltechnische projecten tekent. Je maakt ook topografische kaarten die worden gebruikt bij de aanleg van snelwegen en bruggen.
  • tekenaar elektrotechniek en elektronica: als tekenaar elektrotechniek maak je schema's voor het aanleggen van bedrading in woningen en commerciële gebouwen. Je maakt ook de technische tekeningen die gebruikt worden om elektrische apparatuur te repareren. Elektronicatekenaars maken ook kleinere bedradingsschema's zoals technische plannen voor de productie van elektronische apparaten.
  • werktuigbouwkundig tekenaar: je bereidt tekeningen voor om machines en mechanische gereedschappen te maken of te monteren. De technische plannen geven de afmetingen en bevestigingsmethoden aan die nodig zijn om de machines te monteren.
lachende man op het werk
lachende man op het werk
3

werken als technisch tekenaar

Ben je geïnteresseerd in het maken van tekeningen en het voorbereiden van technische plannen? Ontdek hier je verantwoordelijkheden als technisch tekenaar.

4

opleiding en vaardigheden

Je kunt met verschillende opleidingsniveau's aan de slag als technisch tekenaar. Hoe hoger je studies echter, hoe gespecialiseerder de jobs zullen zijn waarvoor je in aanmerking komt.

Al vanaf het middelbare onderwijs kan je kiezen voor een technische richting die je klaarstoomt voor een job als technisch tekenaar. 

Als tekenaar voor bijvoorbeeld elektromechanische ontwerpen volg je een volgens onderwijskiezer best voor een STEM-richting zoals Elektromechanische technieken duaal of mechanische vormgevingstechnieken. Je kunt ook kiezen voor een gelijkwaardige opleiding in het volwassenonderwijs voor CAD-tekenaar.

Wil je graag een erg gespecialiseerde functie en doorgroeien als technisch tekenaar in een zeer toegespitste richting? Dan kies je voor een bachelor- of masteropleiding in een technische richting zoals burgerlijk ingenieur, bouwkundig ingenieur of elektrisch ingenieur.

Je opleidingsniveau zal voor een stuk de moeilijkheidsgraad van je job bepalen, maar uiteraard heeft ervaring ook een invloed op de opdrachten die je kunt aannemen en waarvoor je kunt solliciteren. 

competenties en eigenschappen van technisch tekenaars

Als tekenaar vertrouw je op de volgende vaardigheden en competenties:

  • wiskundige vaardigheden: als tekenaar heb je geavanceerde kennis nodig van geometrie en goniometrie. Een goed begrip van berekeningen, vormen en lijnen is ook waardevol voor je functie. Sommige specialisaties geven voorrang aan bepaalde wiskundige vaardigheden. Meetkunde is bijvoorbeeld een belangrijke vaardigheid als je werkt aan bouwtekeningen.
  • artistieke vaardigheid: hoewel het jouw taak is om schetsen te vertalen in bruikbare schema's en workflow lay-outs, is artistieke vaardigheid nuttig. Je kunt verbeteringen aan het ontwerp aanbevelen om het esthetisch aantrekkelijker te maken.
  • technische expertise: als tekenaar werk je met verschillende CAD-software en moet je de programma's goed kunnen gebruiken. Aanvullende technische kennis is ook belangrijk, afhankelijk van het specialisatiegebied. Een werktuigbouwkundig tekenaar heeft bijvoorbeeld kennis nodig van de besturingssoftware die wordt gebruikt om machines te laten draaien.
5

FAQ

Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over technisch tekenaar:

thank you for subscribing to your personalised job alerts.