wat is een technisch tekenaar?
Als technisch tekenaar maak je technische plannen voor gebouwen en andere constructies. Je werkt samen met ingenieurs en architecten om de specificaties en schetsen te verzamelen voordat je een gedetailleerd diagram of schema ontwikkelt. Tijdens het ontwerpen en tekenen, bepaal je ook de materiaal- en uitrustingsbehoeften van het project. Deze functie vereist een grondige kennis van 3D-modellering, architecturale concepten en engineeringprincipes. Met je expertise in het maken van technische plannen ontwikkel je ontwerpen voor uiteenlopende constructies, van bruggen en huizen tot microchips.
Technisch tekenaars kunnen zich specialiseren in verschillende gebieden, van architectuur tot productie en engineering. Als je er bijvoorbeeld voor kiest om in de bouw te werken, werk je aan diagrammen voor bouw- en constructieprojecten. Je maakt ook schema's voor de elektrische bedrading van bouwprojecten, elektrische distributiesystemen en energiecentrales. Deze functie vereist vaardigheid in het gebruik van AutoCAD en computerondersteunde ontwerpsoftware (CAD) voor het maken van technische tekeningen.
Naast technische vaardigheden om tekensoftware te gebruiken, heb je diepgaande kennis nodig van je specialisatiegebied. Werktuigbouwkundig tekenen verschilt bijvoorbeeld van bouwkundig of civieltechnisch tekenen. Als tekenaar communiceer je je ideeën om de diagrammen uit te leggen aan het bouwteam. Luistervaardigheden zijn ook van vitaal belang in deze functie, omdat je luistert en ideeën van architecten of ingenieurs interpreteert in gedetailleerde tekeningen.
Past werken als tekenaar bij jouw wiskundige vaardigheden en aandacht voor details? Lees dan verder om erachter te komen welke competenties en kwalificaties je nodig hebt om een job als tekenaar te vervullen.
bekijk alle jobsloon van een technisch tekenaar
Je kan een gemiddeld loon van €3.800 per maand verwachten als technisch tekenaar. Hou er wel rekening mee dat je als beginnend technisch tekenaar een stuk onder dit loon verdient en eerder een realistisch maandloon van €2.300 mag verwachten.
Technisch tekenaar is een bediende functie en biedt dus ook vaak de extralegale voordelen die een doorsnee bedienden functie biedt.
Je ervaring heeft een grote invloed op je loon, alsook je specialisatie en de sector waarin je bent tewerkgesteld. Technische tekenaars zijn nodig in tal van sectoren. Competitieve sectoren die een zeer gespecialiseerde kennis vragen en complexe ontwerpen wensen, zoals het ontwerpen van microchips, zullen doorgaans meer betalen dan tekenaarsjobs in de bouw.
Technisch tekenaars werken in dienstverband of zelfstandig. Er zijn ook freelance jobs te vinden die al dan niet te combineren zijn met een voltijdse of deeltijdse opdracht. Een technisch tekenaar die bijvoorbeeld ook in bijberoep freelance opdrachten doet, kan zijn inkomen op die manier zelf wat opkrikken. Bespreek dit steeds met je opdrachtgevers alvorens een zelfstandig bijberoep te starten zodat je geen botsende belangen hebt.
soorten technisch tekenaars
Een aantal soorten technisch tekenaars zijn bijvoorbeeld:
- bouwkundig tekenaar: als bouwkundig tekenaar maak je technische plannen en tekeningen voor bouwprojecten. Je tekent de architecturale en structurele kenmerken van gebouwen en bepaalt de materialen die nodig zijn om het bouwwerk te voltooien. Je kunt je specialiseren in woon- en commerciële gebouwen of je richten op gewapend beton, hout en staal.
- civiel tekenaar: van jou wordt verwacht dat je structurele kenmerken van civieltechnische projecten tekent. Je maakt ook topografische kaarten die worden gebruikt bij de aanleg van snelwegen en bruggen.
- tekenaar elektrotechniek en elektronica: als tekenaar elektrotechniek maak je schema's voor het aanleggen van bedrading in woningen en commerciële gebouwen. Je maakt ook de technische tekeningen die gebruikt worden om elektrische apparatuur te repareren. Elektronicatekenaars maken ook kleinere bedradingsschema's zoals technische plannen voor de productie van elektronische apparaten.
- werktuigbouwkundig tekenaar: je bereidt tekeningen voor om machines en mechanische gereedschappen te maken of te monteren. De technische plannen geven de afmetingen en bevestigingsmethoden aan die nodig zijn om de machines te monteren.
werken als technisch tekenaar
Ben je geïnteresseerd in het maken van tekeningen en het voorbereiden van technische plannen? Ontdek hier je verantwoordelijkheden als technisch tekenaar.
-
functieomschrijving technisch tekenaar
Je specifieke taken en dagelijkse werkzaamheden hangen af van de bedrijfstak en de werkgever. De typische taken van een tekenaar zijn onder andere:
- het maken van technische tekeningen: als tekenaar is je belangrijkste rol het produceren van nauwkeurige technische tekeningen. Je zorgt ervoor dat deze accuraat en gedetailleerd zijn op basis van de ontwerpconcepten, schetsen en specificaties van de ontwerper, ingenieur of architect. Je gebruikt CAD-software en andere tekengereedschappen om 3D- of 2D-weergaven van producten of structuren te maken.
- ontwerpspecificaties identificeren: tekenaars stellen de schema's en technische plannen op die bouwvakkers of fabrikanten gebruiken om een gebouw te bouwen of een product te assembleren. Daarom interpreteer je de ontwerpspecificaties om ervoor te zorgen dat het project aan de vereiste normen voldoet. Je bekijkt de codes en normen die relevant zijn voor het project en zorgt ervoor dat de technische plannen voldoen aan de voorschriften en eisen van de industrie. Dat betekent dat je ook rekening houdt met veiligheidsrichtlijnen, materialen en afmetingen.
- samenwerken met ontwerpteams: als tekenaar werk je samen met verschillende professionals om je technische tekeningen te verfijnen. Je verwerkt bijvoorbeeld besproken wijzigingen en past de tekeningen aan om aan de eisen van de klant te voldoen.
- informatie met betrekking tot een project onderzoeken: als tekenaar wordt er van je verwacht dat je functionele ontwerpen maakt. Hiervoor doe je uitgebreid onderzoek naar materialen en constructie- of productietechnieken. Je verzamelt informatie die relevant is voor het project en gebruikt je bevindingen om de beste ontwerpen te maken.
- projectdocumentatie voorbereiden en bijhouden: je houdt projectdocumentatie bij die gerelateerd is aan jouw ontwerp. Je houdt bijvoorbeeld de juiste documentatie bij van de tekeningen, van het eerste projectconcept tot de wijzigingen en revisies die in de bestanden zijn opgenomen. Je zorgt ervoor dat de tekeningen worden gelabeld en opgeslagen voor toekomstig gebruik.
- fungeren als schakel: als tekenaar ben je de communicatieve schakel tussen ingenieurs en aannemers. Je zorgt voor een vlotte communicatiestroom tussen de professionals die bij het project betrokken zijn.
-
werkomgeving
Tekenaars werken in verschillende werkomgevingen, afhankelijk van hun specialisatie. De meeste tekenaars werken doorgaans in een kantooromgeving en gebruiken computers met gespecialiseerde tekengereedschappen en software. Als tekenaar werk je waarschijnlijk in een omgeving die geschikt is voor de taken van je functie.
Verwacht een ruim bureau, ergonomische stoelen, verstelbare beeldschermen en een goed verlicht kantoor. Je hebt toegang tot een fysiek tekenbord, printers en plotters. In de beginfase kun je de projectlocatie bezoeken om de vereisten van de locatie te begrijpen. Als tekenaar kun je thuis of op afstand werken en schetsen van ingenieurs en architecten gebruiken om de technische plannen voor te bereiden.
-
wie zijn jouw collega’s?
Je collega's zullen deels afhangen van het type sector waarin je bent tewerkgesteld. Afhankelijk van de sector waarin je werkt, werk je samen met verschillende professionals. Je werkt bijvoorbeeld samen met architecten, burgerlijk ingenieurs en elektrotechnici. Je collega's kunnen ook (werktuig) bouwkundig ingenieurs en productmanagers in productiesectoren zijn. Andere professionals met wie je waarschijnlijk samenwerkt zijn bouwprojectmanagers en productiemedewerkers.
-
uurrooster technisch tekenaar
Over het algemeen werk je tijdens de normale kantooruren. Je kunt voltijds worden tewerkgesteld maar ook tijdelijk per opdracht. Als freelance technisch tekenaar bepaal je zelf je uren naargelang de deadlines die je moet halen. Je uurrooster is dus sterk afhankelijk van het regime waarin je werkt en hoe de afspraken met je opdrachtgevers zijn. Hou er rekening mee dat er overlegmomenten en vergaderingen (al dan niet virtueel) worden gepland. Zelfs al ben je baas over je eigen agenda, dan nog is het de bedoeling dat je op bepaalde momenten tijd maakt om met collega's samen te werken.
-
doorgroeimogelijkheden als technisch tekenaar
Technisch tekenaar is een relatief gespecialiseerde job en wordt als knelpuntberoep beschouwd in Vlaanderen en Brussel. Toch is jobzekerheid is geen evidentie omdat er een erg gespecialiseerde kennis verwacht wordt. Vaak bieden vacatures tijdelijke opdrachten of freelance mandaten en de optie vast is een mogelijkheid, maar dat hangt af van vele variabelen. Jezelf specialiseren in een bepaalde richting is zeker interessant als je wilt uitblinken als technisch tekenaar en vele opdrachten binnenhalen. Nieuwe ontwikkelingen zoals AI begrijpen en toepassen is een absolute must voor wie in de toekomst een rol wil spelen als technisch tekenaar.
Doorgroeimogelijkheden bestaan uit het verder specialiseren of misschien wel doorstoten tot projectmanager in jouw bedrijf.
-
voordelen van werken voor randstad als technisch tekenaar
Werken via Randstad biedt je een waaier aan voordelen:
- wekelijks uitbetaald worden
- flexibiliteit
- altijd een contactpersoon waar je op terug kunt vallen en aan wie je hulp kunt vragen
- veel opleidingsmogelijkheden
- een aanbod van jobs bij jou in de buurt
opleiding en vaardigheden
Je kunt met verschillende opleidingsniveau's aan de slag als technisch tekenaar. Hoe hoger je studies echter, hoe gespecialiseerder de jobs zullen zijn waarvoor je in aanmerking komt.
Al vanaf het middelbare onderwijs kan je kiezen voor een technische richting die je klaarstoomt voor een job als technisch tekenaar.
Als tekenaar voor bijvoorbeeld elektromechanische ontwerpen volg je een volgens onderwijskiezer best voor een STEM-richting zoals Elektromechanische technieken duaal of mechanische vormgevingstechnieken. Je kunt ook kiezen voor een gelijkwaardige opleiding in het volwassenonderwijs voor CAD-tekenaar.
Wil je graag een erg gespecialiseerde functie en doorgroeien als technisch tekenaar in een zeer toegespitste richting? Dan kies je voor een bachelor- of masteropleiding in een technische richting zoals burgerlijk ingenieur, bouwkundig ingenieur of elektrisch ingenieur.
Je opleidingsniveau zal voor een stuk de moeilijkheidsgraad van je job bepalen, maar uiteraard heeft ervaring ook een invloed op de opdrachten die je kunt aannemen en waarvoor je kunt solliciteren.
competenties en eigenschappen van technisch tekenaars
Als tekenaar vertrouw je op de volgende vaardigheden en competenties:
- wiskundige vaardigheden: als tekenaar heb je geavanceerde kennis nodig van geometrie en goniometrie. Een goed begrip van berekeningen, vormen en lijnen is ook waardevol voor je functie. Sommige specialisaties geven voorrang aan bepaalde wiskundige vaardigheden. Meetkunde is bijvoorbeeld een belangrijke vaardigheid als je werkt aan bouwtekeningen.
- artistieke vaardigheid: hoewel het jouw taak is om schetsen te vertalen in bruikbare schema's en workflow lay-outs, is artistieke vaardigheid nuttig. Je kunt verbeteringen aan het ontwerp aanbevelen om het esthetisch aantrekkelijker te maken.
- technische expertise: als tekenaar werk je met verschillende CAD-software en moet je de programma's goed kunnen gebruiken. Aanvullende technische kennis is ook belangrijk, afhankelijk van het specialisatiegebied. Een werktuigbouwkundig tekenaar heeft bijvoorbeeld kennis nodig van de besturingssoftware die wordt gebruikt om machines te laten draaien.
FAQ
Hier vind je een antwoord op de meestgestelde vragen over technisch tekenaar:
-
wat is het loon van een technisch tekenaar?
Gemiddeld verdient een technisch tekenaar ongeveer €3.800 op maandbasis. Het hoogte van je loon zal afhangen van je opleiding, ervaring, specialisatie en de sector waarin je bent tewerkgesteld.
-
welke opleiding heb je nodig om technisch tekenaar te worden?
Je kunt aan de slag als technisch tekenaar met een middelbare diploma in een STEM-richting. Wil je echter zeer gespecialiseerde opdrachten uitvoeren? Dan kijk je beter naar opleidingen zoals ingenieur in de specifieke richtingen die jou interesseren.
-
wat is het verschil tussen industrieel en bouwkundig tekenaar?
Bouwkundige tekenaars maken schetsen en tekeningen voor bouwkundige projecten zoals gebouwen, bruggen of tunnels. Als industrieel tekenaar werk je eerder op productniveau, je maakt schematekeningen of werkbouwkundige tekeningen.
-
hoe vind ik een job als technisch tekenaar?
Een job vinden als technisch tekenaar? Creëer een Randstad profiel en doorzoek onze technisch tekenaar jobs. Gevonden wat je zocht? Bezorg ons dan je cv. Geen jobs beschikbaar op dit ogenblik? Laat jouw gegevens achter in onze job alert geeft je een seintje zodra een werkgever een job als technisch tekenaar online zet.