Kom je van de schoolbanken en wil je zo snel mogelijk aan de slag? Of ben je klaar voor een jobswitch en wil je jouw loopbaan een totaal nieuwe wending geven? Dan kan je onmogelijk al ervaring voorleggen. En hoewel steeds meer werkgevers ook onervaren mensen kansen geven, blijft relevante ervaring in de meeste vacatureteksten een basisvoorwaarde! Hoe je werkgevers toch kunt overtuigen om je die gouden kans te geven om je te bewijzen?
Blijven lezen! Onze Randstad Risesmart career coach Inge Rijcken deelt hieronder haar tips met jou!
1. sta even stil
Het is belangrijk om niet hals over kop te solliciteren. Neem eerst de tijd om na te gaan wat je energie geeft in je dagdagelijkse leven. Welke hobby's heb je? Wat doe je in jouw vrije tijd, bij verenigingen of in jouw vriendenkring? Waarop ben je echt trots?
Heb je bijvoorbeeld zelf jouw huis verbouwd? Organiseerde je al een benefiet? Ben je de voorzitter van het jeugdhuis? Ben jij onmisbaar als kok tijdens de chiro-etentjes van jouw kinderen? Bracht je een organisatorische ‘mission impossible’ tot een goed einde? Maakte jij een Facebook-groep voor jouw voetbalploeg die intussen honderden volgers heeft? Weet je een crisissituaties om te zetten in een successen?
2. weet waar je sterk in bent
Welke vaardigheden en talenten gebruikte je dan precies om die dingen te realiseren? Vind je het moeilijk om jouw eigen vaardigheden in kaart te brengen? Vraag dan eens advies aan je vrienden, een vroegere leraar, ouders, broer of zus. Wat kan jij volgens hen goed? De kans is groot dat je versteld staat van wat zij allemaal in jou zien… dingen die jij als ‘evident’ bent gaan beschouwen.
3. zoek de match
Heb je een goed zicht op jouw vaardigheden? Ga dan op zoek naar jobs waarvoor jouw talent belangrijk is. Check de vacatures op LinkedIn, de jobboards, het aanbod van de VDAB en de ons jobaanbod… Dankzij Google for Jobs komt je ook erg snel op de beschikbare vacatures terecht als je een functietitel invoert in de zoekmotor.
Check vervolgens welk soort bedrijven voor deze jobs aanwerven en ontdek waar zij voor staan. Kan jij je vinden in hun visie op hoe zij hun product of dienst op de markt zetten?
4. volg een opleiding
Is de kloof tussen wat je echt graag wil doen en wat je te bieden hebt té groot? Overweeg dan om opleidingen te volgen. Check het opleidingsaanbod en vergeet daarbij zeker ook niet om uit te zoeken welke online opleidingen er bestaan.
5. solliciteer
Maak nu werk van een sterk cv en zorg dat je een account hebt op LinkedIn. Maar doe dat niet zomaar. Je weet nu wat jij te bieden hebt. En je weet bovendien welke jobs en welke werkgevers jouw talent kunnen gebruiken. Houd daar rekening mee. Zet in de verf wat jij hen te bieden hebt (jouw talenten, jouw persoonlijkheid, jouw ambities en drijfveren). Vergeet niet om accounts aan te maken op de belangrijkste job-platformen - zoals dat van Randstad - en bij de VDAB.
Er zijn vier belangrijke wegen naar een job:
- reageer op vacatures.
- laat jouw netwerk weten dat je op zoek bent naar een job en vraag hen informatie over de sector of rol waarin zij werken. Misschien kunnen zij jou doorverwijzen.
- solliciteer spontaan bij bedrijven en organisaties die jij boeiend en interessant vindt en zorg daarbij dat de goesting om aan de slag te gaan in die job uit jouw motivatiebrief spat. En dat de rekruteerder meteen kan zien wat jij te bieden hebt.
- benader de organisaties die jobs aan kandidaten matchen op de arbeidsmarkt, zoals uitzendkantoren zoals Randstad of selectiekantoren.
Tot slot. Ook al lukt het je niet meteen, geef de moed niet op. Bekijk dan bijvoorbeeld of je aan de slag kunt gaan als vrijwilliger. Zo bouw je niet alleen jouw netwerk verder uit… Je doet ook ervaring op en krijgt misschien via deze weg een kans om ergens aan de slag te gaan!
Wil je ons jobaanbod uitpluizen om te kijken of er een match is?