inspraak en participatie.

In 2004 besliste Randstad om naar aanleiding van de toenmalige sociale verkiezingen een brede studie te doen naar het participatiegedrag van werknemers in het bedrijfsleven. Omwille van het belang van deze thematiek en de respons op de studie, voert Randstad deze studie sindsdien uit telkens er sociale verkiezingen zijn.

De redenen om destijds met de studie te beginnen, zijn verrassend actueel. In een kenniseconomie waarin technologische innovatie een belangrijke rol speelt, is er ook nood aan sociale innovatie. De tijd dat werknemers louter en alleen bevelen uitvoeren van hun verantwoordelijke is voorbij. Hiërarchische relaties tussen werkgevers en werknemers moeten langzaamaan plaatsmaken voor een meer participatieve cultuur waarin werknemers op allerlei manieren meedenken met het bedrijf. In België zijn daarvoor de wettelijke krijtlijnen al lang getrokken. Participatie heeft voordelen voor alle betrokkenen. Werkgevers hebben, gedreven door de economische ontwikkelingen, objectief meer nood aan werknemers die actief meedenken. Participerende werknemers verhogen de efficiëntie en de doeltreffendheid van de organisatie. De werknemers wensen op hun beurt ook niet langer dat alles wordt voorgeschreven door de baas. Ze zijn steeds beter geschoold, mondiger en beschikken over meer en betere informatie.

wat mag u verwachten?

In dit rapport vindt u het antwoord op de volgende vragen:

  • Op welke manier participeren de werknemers in de Belgische ondernemingen waar ze werken? 
  • Hoe tevreden zijn zij daarover? 
  • Hoe beoordelen zij belangrijke participatiemethodes als de ondernemingsraad, het comité voor preventie en bescherming op het werk, de syndicale afvaardiging? 
  • Hoe kijken zij naar de sociale verkiezingen?

In dit rapport vindt u de resultaten en conclusies. Zowel in de breedte als uitgesplitst naar werknemers-, bedrijfs- en andere subcategorieën.

ontdek de studie: inspraak en participatie.

Titel
General