Als het gaat om het toekomstbestendig maken van hun vaardigheden, nemen Belgische werknemers minder verantwoordelijkheid dan werknemers in andere landen en zien ze dit eerder als de verantwoordelijkheid van hun werkgever. Dat is één van de belangrijkste bevindingen van het Workmonitor-onderzoek 2025 van Randstad, de grootste talentenorganisatie ter wereld. Verder blijkt uit het rapport dat werknemers wereldwijd steeds meer waarde hechten aan persoonlijke flexibiliteit, verbondenheid op de werkvloer en kansen om hun vaardigheden toekomstbestendig te maken. Deze prioriteiten zorgen ervoor dat werknemers bewuste keuzes maken over hun carrière, gebaseerd op persoonlijke waarden, welzijn en ontwikkeling.
Ontwikkeling en het opbouwen van toekomstbestendige vaardigheden blijven voor Belgische werknemers van groot belang. Zo overweegt één op de drie Belgische werknemers (35%) ontslag te nemen als hun werkgever geen mogelijkheden biedt om vaardigheden toekomstbestendig te maken. Bovendien zegt 41% dat ze geen baan zouden accepteren zonder ontwikkelingsmogelijkheden. Belgische werknemers zijn daarmee wel iets minder kritisch dan het wereldwijd gemiddelde (respectievelijk 41% en 44%).
Opvallend: wanneer het gaat om het ontwikkelen van toekomstbestendige vaardigheden, zoals AI en andere technologieën, kijken Belgische werknemers vaker naar hun werkgever dan naar zichzelf. 32% vindt dat de verantwoordelijkheid voor technologische bijscholing bij de werkgever ligt, wat hoger is dan het wereldwijde gemiddelde van 27%. Slechts 28% ziet zichzelf als grotendeels verantwoordelijk, tegenover 35% wereldwijd.
Uit de bevraging blijkt ook dat er werk aan de winkel is: hoewel de helft van de Belgische werknemers (52%) aangeeft dat hun werkgever hen heeft geholpen bij het ontwikkelen van toekomstbestendige vaardigheden, zoals AI, meldt slechts 28% dat de trainingsmogelijkheden in de afgelopen zes maanden zijn toegenomen, tegenover 34% wereldwijd.
bredere en betekenisvolle rol van werk
Belgische talenten verwachten steeds vaker dat werk aansluit bij hun persoonlijke waarden, ambities en levensomstandigheden. Hoewel werk nog steeds om inkomen draait, speelt het ook een bredere en betekenisvolle rol in hun leven. Zo geeft 78% van de Belgische werknemers aan dat de waarden van hun werkgever overeenkomen met hun eigen waarden. Tegelijkertijd stelt 44% dat zij geen job zouden aannemen bij een bedrijf waarvan de waarden niet overeenkomen met hun eigen overtuigingen, iets lager dan het wereldwijde gemiddelde van 48%.
Toch zijn Belgen minder geneigd om hun job op te zeggen vanwege een verschil in waarden: slechts 21% heeft ooit ontslag genomen om die reden, vergeleken met 29% wereldwijd. Daarnaast verlaten Belgen ook minder snel een job wegens het gebrek aan doorgroeimogelijkheden (25% tegenover 31% wereldwijd).
gevoel van verbondenheid op de werkvloer niet te onderschatten
Tot slot is ook het belang van verbondenheid op de werkvloer niet te onderschatten. 84% van de Belgische werknemers zegt beter te presteren wanneer zij zich verbonden voelen met hun collega’s. Voor 81% is een sterk gemeenschapsgevoel belangrijk voor hun mentale gezondheid. Toch blijft het gevoel van inclusie een aandachtspunt: 63% van de Belgische werknemers geeft aan niet 100% zichzelf te kunnen zijn op de werkvloer. Bovendien vindt 56% dat hun organisatie onvoldoende doet om gelijkheid te verbeteren. Slechts 44% vertrouwt erop dat hun werkgever een inclusieve cultuur kan creëren.
Belgische werknemers verwachten steeds vaker dat hun werk betekenisvol is en aansluit bij hun persoonlijke ambities. Werkgevers moeten inspelen op deze trends om relevant te blijven. Werknemers bepalen steeds meer wat echt belangrijk is voor hen, zowel als individu als binnen hun bredere leefwereld. Succesvolle bedrijven zijn degenen die luisteren naar talent en zich niet vasthouden aan hoe zij zich organiseren, maar een goede balans vinden tussen de nieuwe verwachtingen van talent en de ambities van de organisatie.