Ingenieur is het aantrekkelijkste beroep en de beroepen van visser en (fiets)koerier zijn het minst aantrekkelijk in België. Dat blijkt uit een studie van hr-dienstverlener Randstad bij 3.000 respondenten. Voor de derde maal werd er gepolst in welke mate de Belg beroepen wel of niet aan hun kinderen of vrienden zou aanraden. Een aantrekkelijk loon, werk-privébalans, goede arbeidsomstandigheden en werkzekerheid blijven de belangrijkste criteria om een beroep al dan niet aantrekkelijk te vinden.
Hoewel ingenieur net zoals in 2011 en 2019 het meest aantrekkelijke beroep is, is deze voorkeur niet meer zo uitgesproken als de voorbije jaren (toen resp. 75% en 63%, nu 56%). De daling inzake voorkeur vindt plaats bij alle beroepen in de top van de rangschikking. Omgekeerd wordt bij de lager gequoteerde beroepen een stijging van de aantrekkelijkheid vastgesteld. Globaal genomen zijn de onderlinge verschillen op het vlak van aantrekkelijkheid sterk afgenomen. In 2011 en 2019 haalde het meest aantrekkelijke beroep een score van 75% en 63% en het minst aantrekkelijke beroep een score van 3% en 11%. Vandaag is dat respectievelijk 56% en 17%.
Hoewel ingenieur dus nog steeds een knelpuntberoepsprofiel is, kunnen we op basis van deze resultaten uitsluiten dat dit te wijten is aan een negatief imago van het beroep. De verklaring moet eerder gezocht worden bij de moeilijkheidsgraad van de diverse ingenieursopleidingen. Voorts maakt de specificiteit van het beroep dat het ook moeilijk kan vervangen worden door andere wetenschappers, zoals fysici en informatici.
Chirurg – nog op nummer tien in 2011 en nummer zeven in 2019 – zet zijn opmars verder en volgt op de tweede plaats met een aantrekkelijkheidsscore van 54%. De medische sector blijft zeer goed vertegenwoordigd met arts (3) en dierenarts (10) binnen de top 10. In tegenstelling tot de voorbije twee edities scoort het beroep van arts voor het eerst minder goed dan dat van chirurg. Net buiten de top 10 vinden we ook nog kinesisten en fysiotherapeuten (12).
visser en fietskoerier minst aantrekkelijke beroepen
Visser en fietskoerier zijn de minst aantrekkelijke beroepen in België. Slechts 17% van de respondenten vindt dit een aantrekkelijk beroep en bij visser zou maar liefst 56% het beroep niet aanraden aan vrienden of familie. Andere beroepen met een lage aantrekkelijkheid zijn oa. taxichauffeur, portier, industrieel schoonmaker, huishoudhulp en inpakker.
De minst aantrekkelijke beroepen bestaan voornamelijk uit fysieke jobs, gevaarlijke jobs en routineuze beroepen. Het positieve nieuws is dat ook de minst aantrekkelijke beroepen voor een groep mensen nog steeds aantrekkelijk zijn. Er zijn geen totaal onaantrekkelijke beroepen die door niemand als aantrekkelijk worden bevonden
STEM- en managementfuncties minder aantrekkelijk voor vrouwen
Leidinggevende functies, zoals bedrijfsleider of afdelingsmanager, staan bij mannen in de top 20, terwijl vrouwen deze minder aantrekkelijk vinden. Daarnaast kennen vrouwen over het algemeen lagere scores toe aan functies binnen de wetenschappen, IT/technologie en ingenieurswetenschappen – vakgebieden waarin de genderkloof nog steeds groot blijft. Hoewel deze beroepen relatief hoog scoren bij vrouwen, blijft er een duidelijk verschil ten opzichte van mannen. Dit patroon is ook terug te vinden bij jonge vrouwen (18-29 jaar).
Ook in bredere beroepscategorieën blijft dit patroon zichtbaar. Jonge vrouwen vinden functies in ‘techniek & wetenschap’ en ‘IT & technologie’ minder aantrekkelijk. Opvallend is bovendien dat ze zich minder aangetrokken voelen tot beroepen in ‘administratie & support’ vergeleken met vrouwen van 30+, terwijl deze traditioneel eerder als vrouwelijke beroepen worden beschouwd. Dit betekent echter niet dat ze massaal overstappen naar STEM-domeinen. Ze kiezen eerder voor de gezondheidszorg.
De inspanningen om STEM-opleidingen aantrekkelijker te maken voor vrouwen lijken weinig invloed te hebben op hoe zij deze beroepen percipiëren. Binnen de beroepscategorieën IT, technologie, techniek en wetenschap blijft in alle leeftijdsgroepen een duidelijke genderkloof bestaan. Bij jonge mannen en vrouwen (18-29) is het verschil zelfs nog meer uitgesproken voor beroepen zoals ingenieur en informaticus. Enkel het beroep van laborant wordt door jonge vrouwen als aantrekkelijker ervaren.