vertragende economie doet eisen van werknemers verder afnemen
Voor het eerst sinds 2009 moet de farmaceutische sector zijn koppositie als aantrekkelijkste sector afstaan. De luchtvaart kroont zich dit jaar tot aantrekkelijkste sector om in te werken. Dat is één van de belangrijkste conclusies uit het 25ste onderzoek van hr-dienstverlener Randstad naar de employer brands van de grootste privéwerkgevers in België bij meer dan 12.000 respondenten.
Hoewel de farmaceutische sector in 23 van de 25 edities met de overwinning ging lopen, moet het in de jubileumeditie van het Randstad Employer Brand Research één sector voor zich dulden. Vorig jaar moest de luchtvaartsector de titel van aantrekkelijkste privésector nog delen met de farmaceutische sector, dit jaar laat het die achter zich. Beide sectoren gaan er nochtans op achteruit. De luchtvaartsector (47,4%) daalt 0,9 pp. en de farmaceutische sector (46,3%) 2,2 pp. De enige andere keer dat een andere sector de farma van de overwinning hield was de mediasector in 2009.
De top vijf wordt dit jaar verder aangevuld door media (44,5%), hightech (41,5%) en IT & consultancy (40,8%). Opvallend is de negatieve trend: voor 15 van de 21 sectoren noteren we dit jaar een status quo of terugval. De grootste daling is voor telecom & contactcenters, dat 5,7 procentpunten verliest – al blijft de score nog steeds hoger dan in 2023. Ook bouw en installatie (-3,7 pp), niet-metaal (-2,8 pp) en de farmasector (-2,2 pp) verliezen aan aantrekkelijkheid.
bank & verzekeringen in opmars
Niettemin zijn er ook sectoren die aan een opmars bezig zijn. Bank & verzekeringen stijgt met 2,8 procentpunten en klimt van plek 16 naar 7. De sector wint aan vertrouwen bij de Belg dankzij sterke scores op ‘balans werk-privé’ en ‘financiële gezondheid’. Ook de metaalindustrie, personenvervoer en distributie zetten positieve stappen vooruit.
Bij de inhoudelijke criteria scoort luchtvaart sterk op ‘werksfeer’, ‘jobinhoud’ en ‘toekomstmogelijkheden’. De farmaceutische sector blijft dan weer uitblinken op vlakken zoals ‘werkzekerheid’, ‘financiële gezondheid’, ‘reputatie’ en ‘loon & voordelen’. Ook IT & consultancy blijft in de subranking opvallend sterk presteren, met vijf top drie-noteringen.
De aantrekkelijkheid van de luchtvaartsector als werkgever heeft nooit te lijden gehad onder de coronapandemie. Bovendien zagen luchtvaartmaatschappijen wereldwijd sinds de opheffing van reisbeperkingen in 2022 hun passagiersaantallen maand na maand stijgen. Volgens cijfers van IATA is de sector sinds juni 2024 officieel volledig hersteld, met in sommige regio’s zelfs meer vluchten dan vóór de pandemie. De trend van 'revenge travel' leeft duidelijk voort, en het vooruitzicht op een dynamische, internationale werkomgeving maakt de luchtvaart aantrekkelijk voor werkzoekenden. Dat luchtvaart vandaag de populairste sector is om in te werken, toont aan dat de magie van reizen sterker is dan ooit.
vertragende economie doet eisen van werknemers verder afnemen
‘Aantrekkelijk loon en voordelen’ blijft met voorsprong het belangrijkste criterium om voor een werkgever te kiezen. Daarna komen andere traditionele sterkhouders zoals ‘werkzekerheid’, ‘balans werk-privé’ en ‘werksfeer’. Globaal is er een afname in de scores, wat betekent dat respondenten gemiddeld iets minder criteria hebben aangeduid dan vorig jaar.
Ondanks de grote krapte op de arbeidsmarkt zet deze trend zich nu al enkele jaren door. De arbeidsmarkt vertoont een duidelijke paradox: ondanks de economische moeilijkheden blijft de vraag naar talent in sommige sectoren groot. Toch neemt de vertragende economie duidelijk de bovenhand. De eisen van werknemers nemen duidelijk verder af. ‘Werkzekerheid’, steevast aan de top in conjunctureel moeilijkere omstandigheden, stijgt van plaats 4 naar plaats 2. Al blijven de verschillen minimaal.