VR
VR

Om een inclusieve werkomgeving te creëren is het cruciaal om bewustwording te creëren op alle niveaus. HR-dienstverlener Randstad geeft alvast het goede voorbeeld en werkt samen met Arteveldehogeschool aan het onderzoeksproject Inclusion through immersion. In de kantoren in Melle dompelden Randstad-medewerkers zich onder in een VR-ervaring.

In de VR-filmpjes, die ontwikkeld zijn door onderzoekers van het expertisenetwerk Business en Management, ondervinden leidinggevenden realistische situaties van exclusie, vooroordelen en micro-agressies op de werkvloer.

 

quote icon

Nadat ze een bepaalde situatie ervaren hebben, volgt een individuele reflectie en gaan deelnemers een groepsdiscussie aan. Deze VR-simulatie is voorlopig de enige van haar soort in Vlaanderen.

Ilse Lievens
onderzoeker Arteveldehogeschool
quote icon

Klassieke trainingen om het bewustzijn rond diversity, equity & inclusion (DEI) op de werkvloer te verhogen, werken niet op lange termijn. Medewerkers onderdompelen in een VR-setting waarin ze discriminatie ervaren, is een beloftevolle methode om wel op lange termijn te sensibiliseren. VR-simulaties spelen in op de persoonlijke aansprakelijkheid van deelnemers. Hierdoor kan een verandering in bewustzijn en attitudes plaatsvinden.

Wim Van der Linden
woordvoerder bij Randstad