Energie triggert mensen, zo blijkt uit de Randstad Employer Brand Survey. In volle energietransitie duwt vooral de maatschappelijke relevantie deze sector naar boven in de ranglijst. Bij ENGIE kunnen ze dat beamen, al liggen veel van hun gezochte profielen niet dik gezaaid. Meer nog, om de juiste aan boord te halen, moeten ze alle registers opentrekken.
Energie triggert mensen, zo blijkt uit de Randstad Employer Brand Survey. In volle energietransitie duwt vooral de maatschappelijke relevantie deze sector naar boven in de ranglijst. Bij ENGIE kunnen ze dat beamen, al liggen veel van hun gezochte profielen niet dik gezaaid. Meer nog, om de juiste aan boord te halen, moeten ze alle registers opentrekken.
duizend vacatures per jaar
Naast energieproductie en -distributie is de internationale groep actief in R&D, installatie en onderhoud, engineering en bouw. Employer Branding Manager Kristof Scheldeman: “Onze klantenportefeuille bestaat uit particulieren, industriële en dienstenbedrijven, steden en gemeenten, overheden ... Elk van die doelgroepen ondersteunen bij hun transitie naar ‘zero carbon’ is de ambitie van de groep.”
De oplossingen daarvoor zijn vaak complex. Om die te ontwikkelen, commercialiseren en implementeren, heeft de groep continu vacatures voor businessdevelopers, ingenieurs, projectmanagers, monteurs, werfleiders, IT’ers ... Al spannen technici toch de kroon.
Om een idee te geven: vorig jaar vulden we 600 technische vacatures in op een totaal van om en bij de 1000.
grote groep, kleine teams
ENGIE-medewerkers hebben volop specialisatie- en doorgroeimogelijkheden. En in een internationale groep reiken die tot ver buiten onze landsgrenzen. Die uitdagende loopbaanmogelijkheden zijn een unieke troefkaart van de energie- en dienstenmultinational.
Maar onderschat zeker ook het belang van de werkorganisatie niet. Ondanks de grootte van de groep werken onze mensen in kleinschalige teams met korte communicatielijnen. Dat komt de dynamiek en werksfeer ten goede. Ook daar leggen we de nadruk op in onze wervingscommunicatie.
maatschappelijk relevant
Als het op CSR aankomt, scoort de energiesector uitstekend in de Randstad Employer Brand Survey. Dat voelen ze ook bij ENGIE. Rudy Goossens: “Elke job draagt rechtstreeks of onrechtstreeks bij aan de koolstofarme samenleving van de toekomst. Dat triggert mensen om bij ons aan te kloppen.”
Maatschappelijke verantwoordelijkheid vormde ook de rode draad doorheen de campagne ‘UP’ die in het voorjaar van 2018 werd gelanceerd. In de spots raast een veelkleurige golf van autostrade over dorpsplein tot speelplaats om huizen en burgers warm te maken voor de energierevolutie. Die UP-campagne kreeg een verlengstuk die ENGIE voor het eerst in de markt zet als één werkgeversmerk.
rekrutering topprioriteit
Kristof Scheldeman: “Nooit eerder maakten we zo’n resolute doorvertaling van een merkcampagne naar employer branding. Al is het de logica zelve: elke gebruiker van onze energiediensten is een potentiële ENGIE-medewerker en omgekeerd. Concreet trokken we de beeldtaal van de UP-campagne door in alle wervingscommunicatie en op de interne kanalen van de groep.” Onder het motto ‘I am an UPtimist’ doen verschillende ENGIE-medewerkers hun job uit de doeken.
De ambassadeursverhalen worden breed verspreid via sociale media, maar leven ook op de werkvloer. En dat werpt vruchten af: medewerkers van de verschillende entiteiten identificeren zich vandaag al veel meer met het koepelmerk ENGIE.
“Hoe dan ook is talent aantrekken en behouden topprioriteit en dat zal ook de komende jaren zo blijven”, besluit Rudy Goossens. “Alleen met de juiste mensen kunnen we de transitie naar een koolstofarme samenleving waarmaken.”
Werk maken van uw employer branding?