Loon en locatie blijven belangrijk, thuiswerk is incontournable en werknemers zijn niet al te streng in wat ze van werkgevers eisen. Jan Denys, arbeidsmarktexpert bij Randstad, neemt ons mee door de meest opmerkelijke inzichten uit het Randstad Employer Brand Research 2022, en koppelt ze aan de huidige marktsituatie.
welke vaststelling uit het Randstad Employer Brand Research 2022 heeft u het meest verrast?
“Het heeft me verrast dat voor werknemers en werkzoekenden het belang van de locatie van het bedrijf is toegenomen. Door het toegenomen telewerk zou men verwachten dat dit minder belangrijk wordt, omdat sommige werknemers niet meer dagelijks naar kantoor gaan. Hoe komt dat? Een hypothese is dat we met zijn allen ontdekt hebben dat de files er na de pandemie nog steeds blijken te zijn. Voor bedrijven is het in elk geval geen goede zaak, want dit drukt de hoop dat locatie minder belangrijk is en u daardoor een groter rekruteringsveld krijgt. Wel integendeel, het veld lijkt te verkleinen.”
daarbij aansluitend: wat leert de studie ons over thuiswerk?
“Als bedrijf kunt u het u niet meer permitteren om geen propositie rond thuiswerk te hebben. Een score van 37% die het een belangrijk criterium vindt, oogt niet hoog, maar dat is het wel, want het is niet voor iedereen van toepassing. Of thuiswerk relevant is, verschilt naar gelang de functiegroepen, maar uiteindelijk is het wel iets dat in elk bedrijf van toepassing kan zijn. Dus het is incontournable in een sterk employer brand.”
VRT heeft het sterkste employer brand, Mediahuis en DPG Media staan ook in de top vijf. Waarom scoren mediagroepen zo goed?
“De werksfeer trekt de mediabedrijven omhoog. Werknemers en werkzoekenden zijn realistisch: ze weten dat de mediasector geen hoge lonen biedt. Als men weet dat ‘loon en voordelen’ over alles sectoren heen het belangrijkste criterium is, dan maakt dat de media tot een redelijk atypische sector. Andere sectoren die bovenaan staan, zijn meestal sectoren die op meerdere criteria goed scoren. De VRT is een zeer succesvol bedrijf en eindigde ooit al eens op de tweede plaats. Na onze bevraging volgde de aankondiging van een nieuwe besparing bij de openbare omroep. Laat ons daar niet flauw over doen: met een andere timing en gezien de nipte voorsprong had ook de nummer twee, Pfizer, dit jaar als winnaar uit de bus kunnen komen.”
als we even uitzoomen zien we sterke employer brands terwijl de economie opveert en werknemers dus net veeleisender worden. Hoe verklaart u dat?
“De normale evolutie toont dalende scores als de verbetering van de conjunctuur aanhoudt, maar die cijfers zien we nu inderdaad niet. Een hypothese is dat de pandemie toch aanzet tot enige voorzichtigheid: werknemers en werkzoekenden overdrijven niet. Toen we de deelnemers bevroegen dook ook de inflatie op en zaten we in de aanloop naar het conflict in Oekraïne. Blijkbaar hebben de mensen hun verwachtingen toch voldoende getemperd.”
op de arbeidsmarkt heerst momenteel jobkrapte. Vroeger was dat een trigger om te investeren in employer branding. Is dat nog altijd zo?
“De bedrijven die er nu nog mee moeten beginnen, zijn te laat om de huidige krapte tegen te gaan. Als men begint met employer branding om de huidige vacatures sneller in te vullen, dan is dat niet de meest interessante strategie. Employer branding is een langetermijntraject. Het is lang en geduldig werken, men heeft niet altijd succes en het is redelijk ondankbaar omdat het nooit verworven is. We zien wel na twintig jaar dat de meeste bedrijven intussen op de een of andere manier met employer branding bezig zijn. Uiteraard is het nooit te laat om te beginnen, maar om de huidige schaarste aan te pakken, moet men vooral zorgen dat de rekrutering op punt staat.”
Op zoek naar meer inzichten en details uit het onderzoek? Raadpleeg hier het Randstad Employer Brand Research 2022.