Als werkgever is het niet altijd simpel om je operaties draaiende houden. Zeker in de vakantie of tijdens drukkere periodes kan het een hele klus zijn om teamleden te vinden die je kunnen ondersteunen.
Een jobstudent kan je uit de nood helpen. Studenten zijn ijverig op zoek naar kansen om ervaring op te doen en brengen als werknemer verschillende voordelen met zich mee. Op basis van onze jaarlijkse enquête sommen we 4 belangrijke redenen op om een jobstudent aan te nemen.
over de studie
Naar jaarlijkse gewoonte bevroegen we een representatieve groep van 1000 studenten ouder dan 15 jaar uit het secundair en hoger onderwijs. We peilden naar hun werkgewoonten, hoe ze denken over studentenwerk en wat hun verwachtingen zijn van de arbeidsmarkt. Kortom, een belangrijk stukje lectuur voor iedereen die meer wil weten over studenten in het werkveld. Ben je benieuwd naar de resultaten van 2023? Download de studie gratis en lees meer over het talent van morgen.
zin om te werken
Uit onze studie blijkt dat het aantal studenten dat werkt gigantisch is en toeneemt. Slechts 11% van de bevraagde studenten werkt niet. De grote meerderheid ziet studentenwerk echter als een deel van het dagelijkse leven. 69% werkt bovendien zowel tijdens de zomervakantie als tijdens het schooljaar.
Daarbij zijn de wetgevingen een pak soepeler geworden de laatste jaren. Studenten kunnen makkelijk deeltijds ingezet worden, waardoor ze meerdere dagen aanwezig kunnen zijn – precies op de momenten wanneer je ze nodig hebt. Verder mogen studenten nu ook 600 uur werken tegen verlaagde sociale bijdragen in plaats van 475.
Studenten kunnen je dus een antwoord bieden op de schaarste die de arbeidsmarkt in bedwang houdt.
flexibele en snelle ondersteuning
De flexibiliteit van jobstudenten is groot. Ze zijn vaak beschikbaar tijdens vakantieperiodes of weekends en kunnen sneller ingezet worden (lees: minder administratieve rompslomp). Zo kan jouw bedrijf vlotjes blijven draaien zonder dat je een lang aanwervingsproces moet doorlopen of een stapel documenten moet verwerken.
Daarnaast wordt studentenwerk tegenwoordig ook anders ingevuld. Telewerk en hybride werk zitten bijvoorbeeld in de lift. 30% van de studenten die we bevroegen gaf aan het afgelopen jaar telewerk te hebben uitgevoerd. Dat is een stijging van 6 procentpunt ten opzichte van vorig jaar. 12% werkte zelfs volledig van thuis en 18% voerde hybride studentenwerk uit.
voordeliger
Natuurlijk zijn de financiële voordelen voor de werkgever niet te onderschatten. Je loonkosten zijn lager omdat je enkel de solidariteitsbijdrage hoeft te betalen. En die solidariteitsbijdrage moet je enkel inhouden op de eerste 600 uur die een student in het kalenderjaar presteert. Daarbij bedraagt deze solidariteitsbijdrage op het studentenloon slechts 5,42% van het brutoloon. En wat nog meer is: je hoeft geen bedrijfsvoorheffing te betalen wanneer je een student aanneemt.
van student naar permanent
Studenten hoeven geen tijdelijke versterking te zijn. Je kan ze ook aanwerven met het oog op de toekomst. Je stoomt ze immers al klaar voor een permanente positie in het bedrijf: ze kennen de processen, de mensen, waar jullie als groep voor staan, en ga zo maar door.
Zo zijn je studenten al goed voorbereid op een permanente positie in je team en heb je het grootste stuk van de onboarding al doorlopen. En, nog belangrijker: de student heeft al een band opgebouwd met het bedrijf en het team. Dat kan tot een groter engagement leiden zodra ze in een permanente rol stappen.
op zoek naar een student?
Een uitzendkantoor als Randstad bouwt de brug tussen jongeren en jouw bedrijf zodat elke partij vindt wat die zoekt. Kan je hier wat hulp bij gebruiken? Contacteer ons vrijblijvend. Wij helpen je op weg.
op zoek naar een student?
Een uitzendkantoor als Randstad bouwt de brug tussen jongeren en jouw bedrijf zodat elke partij vindt wat die zoekt. Kan je hier wat hulp bij gebruiken? Contacteer ons vrijblijvend. Wij helpen je op weg.
ik zoek een student