csr
csr

Duurzaam ondernemen houdt in dat bedrijven hun negatieve impact op onze leefomgeving minimaliseren, bijvoorbeeld door hun energie- en waterverbruik te verminderen, duurzame grondstoffen te gebruiken en afval te verminderen. Duurzaam ondernemen houdt zich ook bezig met sociale kwesties, zoals het respecteren van de rechten van werknemers, het ondersteunen van de lokale gemeenschap en het bevorderen van diversiteit en inclusie.

Steeds meer bedrijven willen een positieve impact maken op milieu en maatschappij. “Een mooie evolutie”, vindt Birgit Wachtelaer – CSR advisor & equity coach bij Randstad Group Belgium. “Want door zorg te dragen voor je medewerkers en hun omgeving, toon je je als waardevolle, betrouwbare en gedreven organisatie. En je bouwt mee aan een kwalitatieve toekomst.”

het belang van duurzaam ondernemen 

Een duurzame bedrijfsvoering draagt bij aan een betere reputatie van het bedrijf, vergroot de loyaliteit van werknemers en klanten, trekt investeerders aan en geeft financiële voordelen op lange termijn. 

Duurzaam ondernemen wordt steeds belangrijker in de huidige samenleving, waarbij maatschappelijke verantwoordelijkheid en milieubewustzijn steeds hoger op de agenda staan. Het heeft dus veel voordelen, maar hoe pak je het aan? We geven vijf praktische tips! 

tip 1: stap af van de wegwerpcultuur

Werkt iets niet meer? Grote kans dat je het gewoon weggooit. Zonde, want die grondstoffen kunnen dan vaak niet hergebruikt worden.

Om de afvalberg te verkleinen en grondstoffen te sparen, moeten we overschakelen op circulair denken. Birgit verduidelijkt: “Terwijl je in een lineaire economie waarde creëert door zoveel mogelijk te produceren en te verkopen, focust een circulaire economie net op waardebehoud. Restproducten zijn geen afval, maar potentieel nieuwe grondstoffen. Zo ontstaat er een continue cirkelbeweging waarin we zo weinig mogelijk nieuwe grondstoffen gebruiken.”

De eerste stap richting een circulaire mindset? Stimuleer je medewerkers om mee te denken over manieren om kantoorartikelen te hergebruiken. Als we bij Randstad bijvoorbeeld kantoor- of marketingmateriaal hebben dat we niet meer gebruiken, dan kijken we eerst of we het kunnen doneren aan een goed doel. Gaat dit niet? Dan recycleren we. 
Wat extra helpt: kies al van bij de start voor milieuvriendelijke kantoorartikelen zoals gerecycled printpapier, meubels van hergebruikte materialen of misschien zelfs tapijttegels van gerecycled materiaal zoals we in het Randstad-hoofdkantoor gedaan hebben.

Circulair denken hoeft niet enkel over goederen te gaan. Ook in je job kan je ervoor zorgen dat geen van je inspanningen verloren gaan. Heb je een taak efficiënter kunnen maken? Dan ben je circulair aan het denken!

tip 2: duurzaamheid en diversiteit gaan hand in hand

Duurzaam ondernemen gaat ook over de manier waarop je met je medewerkers omgaat. Wil je een omgeving creëren waar talent zich goed voelt en lang wil blijven werken? Dan is diversiteit the way to go.

Als bedrijf loont het om je blikveld te verruimen en werk te maken van een meer diverse omgeving. Want organisaties met een divers personeelsbestand zijn creatiever, innovatiever en presteren beter. Diversiteit mag je best breed interpreteren: van verschillen in leeftijd, geslacht en etniciteit tot verschillen in persoonlijkheid en expertise.

Diversiteit is een verrijking, geen bedreiging. Hoe meer verschillende mensen je om je heen verzamelt, hoe kritischer je team naar zijn eigen werking leert kijken.

tip 3: creëer een inclusieve bedrijfscultuur

Wie diversiteit zegt, zegt ook inclusie. Birgit legt uit wat het verschil is tussen diversiteit en inclusie: 
“Die twee termen zijn inderdaad verwant, maar zijn zeker geen synoniemen. Stel dat je organisatie een divers personeelsbestand heeft, maar je medewerkers hebben het gevoel dat hun mening niet telt. Dan heb je wel een divers personeelsbestand, maar geen inclusieve bedrijfscultuur.”

Het voordeel van een inclusieve bedrijfscultuur? Eigenlijk pluk je slechts de voordelen van diversiteit als er ook inclusie is. Medewerkers durven hun diverse kritische, creatieve en vernieuwende inzichten te delen. Dat heeft een positieve impact op je bedrijfsresultaten. Bovendien blijven je medewerkers enthousiast en betrokken waardoor je retentie verbetert.

Een – laagdrempelige – eerste stap om de inclusie te verbeteren is het vieren van een breed scala aan feestdagen. Natuurlijk is dat nog maar het begin. Meer stappen die je kan zetten om inclusiviteit te bevorderen, vind je hier.

tip 4: moedig levenslang leren aan

Levenslang leren heeft twee voordelen: 

  • Je medewerkers blijven uitgedaagd, ontwikkelen hun talenten en blijven inzetbaar. 
  • Deze nieuwe skills kunnen ingezet worden om je bedrijfsprocessen te verbeteren. 

Als je het goed aanpakt, profiteren zowel je organisatie als je medewerkers van een leercultuur en wordt het de motor van kennisvergaring, verandering en innovatie. En dat is des te belangrijker nu AI veel bedrijfsprocessen in een hoog tempo hertekent

tip 5: zorg voor jezelf

Wees je ervan bewust dat duurzaam ondernemen ook draait om het vinden van een comfortabele balans die je kan volhouden. Probeer niet meteen alles te veranderen, maar maak keuzes. Doseer je energie, zodat je je job met een glimlach blijft doen en je medewerkers blijft inspireren. Toegegeven, elke dag kan niet perfect in balans zijn, maar je kan wel letten op je lange termijn ritme. Heb je een drukke periode met veel deadlines, verplichtingen en stress? Plan daarna bewust een gemoedelijke periode in, waar je focust op de lange termijn projecten, of die gegeerde opleiding volgt, of je vakliteratuur bijbeent

laat je inspireren

Ben je benieuwd hoe andere organisaties duurzaam ondernemen aanpakken? In ons maatschappelijk verslag leggen we uitgebreid uit welke stappen we al gezet hebben bij Randstad.