Uit heel wat verschillende onderzoeken (onder andere uit cijfers van de OESO) blijkt dat te weinig Belgen opleidingen en bijscholingen volgen om inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt. Uit die cijfers blijkt ook dat ze weinig gemotiveerd zijn om opleidingen te volgen. Vooral de meest kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt blijven achter. Het lijkt erop dat Belgische werkgevers en werknemers de impact van de automatisering en de robotisering op onze arbeidsmarkt en de snelheid van die verandering stevig onderschatten.
Want inmiddels weten we dat de komst van robots en AI (kunstmatige intelligentie) niet zal leiden tot banenverlies - sterker nog: er komen jobs bij. Maar die zullen alleen toegankelijk zijn voor diegenen met de juiste skills. Wie straks nog aan de bak wil komen, moet dus blijven(d) investeren in het verwerven van andere vaardigheden. Upskilling is daarmee het nieuwe toverwoord voor zowel werkgevers als werknemers.
werknemers positief
De digitale transformatie verandert onze arbeidsmarkt, daar is iedereen het over eens. De vraag of dat een kans of een bedreiging is, blijft onderwerp van discussie. Maar er is een duidelijke omslag zichtbaar. Zo blijkt uit de meest recente internationale Randstad Workmonitor (Q4 2018), die 13.600 werkenden in 34 landen wereldwijd peilde over (o.a.) dit onderwerp, dat een ruime meerderheid van hen (74%) de toenemende impact van technologie op hun werk ziet als een kans op groei en ontwikkeling.
Van deze respondenten voelt 47% de noodzaak om extra of nieuwe vaardigheden te leren om de digitalisering bij te kunnen houden. En heeft 59% zelf al stappen ondernomen om meer te weten te komen over AI.
upskilling: nieuwe focus voor werkgevers
Duidelijk is dat de uitdagingen voor werkgevers talrijk zijn. De schaarste op de arbeidsmarkt en de moeizame strijd om nieuw talent maken het lastig om uw organisatie agile (wendbaar) te houden. Daar komt bij dat het moeilijk is om vast te stellen welke skills uw werknemers precies nodig hebben om klaar te zijn voor de toekomst - vooral omdat veel jobs van morgen op dit moment nog niet bestaan.
Toch is dit hét moment om te investeren in de vaardigheden van uw medewerkers, als u uw organisatie toekomstbestendig wilt maken. Uit een recent rapport Upskilling your workforce for the age of the machine van het Capgemini Research Institute blijkt dat upskilling - oftewel het verbeteren van vaardigheden - van medewerkers noodzakelijk is om het volledige productiviteitspotentieel van automatisering te realiseren. De belangrijkste conclusie van het rapport is dat automation op zichzelf niet per se productieverhogend werkt, maar dat organisaties die automatisering combineren met bijscholing en omscholing van hun werknemers aanzienlijk meer voordeel behalen, in termen van productiviteit en kostenbesparing.
de voordelen van upskilling
In het rapport staan ook tips voor het ontwikkelen en implementeren van een geslaagde strategie voor upskilling, zodat teams kunnen omgaan met de veranderingen die gepaard gaan met automatisering. Maar ook in bredere zin levert investeren in de ontwikkeling van uw personeel u meer op dan alleen goed geschoolde medewerkers.
- volgens LinkendIn zijn 'de kans om nieuwe skills te leren en goede ontwikkelmogelijkheden' de twee belangrijkste redenen waarom mensen overstappen naar een nieuwe werkgever. Uit het Randstad Employer Brand Research 2018 blijkt dat voor één Belgische werknemer op vier het opleidingsaanbod doorslaggevend is bij de keuze voor een nieuwe werkgever en dat voor 37% de toekomstperspectieven cruciaal zijn bij die keuze.
- upskilling - zo blijkt uit talrijke onderzoeken - is voor (met name) digital natives een krachtige drijfveer om trouw te blijven aan de werkgever die hen op dat terrein veel te bieden heeft.
- organisaties die fundamenteel investeren in een opleidingsstrategie zijn toekomstbestendiger en minder kwetsbaar voor schaarste op de arbeidsmarkt dan organisaties die dat niet doen.