De oorlog in Oekraïne laat niemand onberoerd. Er is een enorme vluchtelingenstroom, de grootste in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. Een deel van de Oekraïeners bereikt ook ons land. De solidariteit is groot. Via #plekvrij bieden mensen opvang aan. Scholen en jeugdbewegingen openen hun deuren voor Oekraïense kinderen. En ook steeds meer werkgevers vragen ons wat zij kunnen doen en of ze vluchtelingen in dienst mogen nemen. We vatten alles voor u samen in dit overzicht.
1. A-kaart is noodzakelijk
Om te mogen werken in België, moet de vluchteling over een A-kaart beschikken. Die verkrijgt hij zo:
- aanmelding in het registratiecentrumde
- vluchteling krijgt een attest ‘tijdelijke bescherming’
- aanmelding bij de gemeente
- de vluchteling wordt ingeschreven in het vreemdelingenregister
- de vluchteling krijgt een verblijfskaart A
De A-kaart geeft vluchtelingen toegang tot een ‘normaal’ leven. Ook toegang tot de arbeidsmarkt hoort daarbij. En dat is belangrijk. Want werken betekent zoveel. Het betekent sociale contacten, integratie, zelf je brood verdienen, erkenning, perspectief. En voor vluchtelingen betekent het zeker ook: de zinnen verzetten. Niet elke minuut aan de oorlog denken.
2. we ondersteunen u op het vlak van administratie
Bent u via medewerkers of vrienden in contact gekomen met een vluchteling die over een A-kaart beschikt, en hebt u er een job voor? Vertrouw alle administratie rond de aanwerving aan ons toe. Dan kunt u uw tijd maximaal besteden aan de begeleiding van uw nieuwe medewerker én van het team waarin hij terechtkomt. Want ook dat is belangrijk.
3. we matchen u met de juiste persoon
IT’ers, arbeiders, winkelpersoneel, orderpickers, zorgkundigen, poetspersoneel, .. Zoveel vluchtelingen, zoveel beroepen. Hebt u vacatures waar Oekraïense talenten voor in aanmerking komen? Neem contact met ons op. Samen overlopen we de vereiste skills, zodat we op zoek kunnen gaan naar de juiste match voor uw team. Mensen aan het werk zetten in een job die bij hen past, blijft onze corebusiness.
4. we begeleiden u bij de integratie
Als u een Oekraïense vluchteling verwelkomt als collega, is dat een verrijking voor uw bedrijf en voor uw team. Ongetwijfeld. Want wie diverser wordt, wint. Maar hoe bevordert u de interculturele communicatie? Hoe zorgt u ervoor dat deze nieuwe medewerker van buitenlandse origine aanvaard en begrepen wordt in uw team? Onze consultants van Randstad RiseSmart weten er alles van. Ze helpen bedrijven om van hun diversiteitsbeleid een succes te maken. Hun kennis en ervaring is ook in deze situatie waardevol.
Ze kunnen u ondersteunen om deze medewerkers goed te integreren door job- en taalcoaching op de werkvloer, peter-meterschap en sensibilisering binnen uw organisatie rond diversiteit. Uw leidinggevenden spelen een belangrijke rol in deze context. Ook hen kunnen we begeleiden in het integreren van deze medewerkers in hun team, hoe hen te laten samenwerken, en hoe zelf leiding te geven aan een divers team.
5. we staan voor u klaar
Randstad werkt aan de wereld van werk. Elke dag. Wereldwijd. We begrijpen hoe belangrijk werk is in het leven van mensen, en we ondersteunen werkgevers om een gemotiveerd personeelsbestand op te bouwen. U kunt met al uw HR-vragen bij ons terecht. Ook in deze uitzonderlijke situatie.
- is het Oekraïense diploma gelijkgesteld aan het onze?
- komen de competenties van de kandidaat overeen met de uit te voeren functie?
- hoe omgaan met iemand die een traumatische ervaring achter de rug heeft?
- hoe kom ik te weten of iedereen wel openstaat voor de instroom van Oekraïense vluchtelingen?
- ik wil heel graag een vluchteling aan het werk zetten; waaraan moet ik allemaal denken vooraf?
Vraag het aan uw vaste contactpersoon. Kent die niet onmiddellijk het antwoord, dan vindt hij het zeker binnen ons netwerk.
Samen komen we altijd verder in deze wereld in verandering.