https://www.randstad.be
https://www.randstad.be

Er zijn meer valse zieken vandaag, merkt advocaat Filip Tilleman op. Neemt een onderneming geen maatregelen, dan kunnen die het ook danig verpesten voor collega's die zich wel voluit inzetten. Tilleman deelde zijn tips bij de voorstelling van de nieuwste editie van de Randstad Werkpocket.

Als gespecialiseerde advocaat merkt Filip Tilleman twee belangrijke verschuivingen op als het gaat over ziekteverzuim. Ten eerste is door het wegvallen van de carenzdag het verzuim sterk toegenomen – tot 10 procent in sommige ondernemingen. Tegelijk merkt hij ook dat het aantal schijnzieken groter wordt: 'Ik denk dat 10 tot 15 procent van medewerkers die thuis blijven door ziekte eigenlijk kan werken. Dat fenomeen mag je niet onderschatten.'

'Laat ik duidelijk zijn', zegt Tilleman stellig. 'Als iemand werkelijk ziek is, moeten we die persoon als bedrijf, als collega, als maatschappij de hand reiken. Point a la ligne! Waar het hier over gaat, zijn de mensen die niet ziek zijn.' Die schijnzieken kosten niet alleen de werkgever veel geld, ze zorgen ook voor een verzuring van het maatschappelijk debat en verzieken de sfeer op de werkvloer.

quote icon

'Collega's die ziek thuis blijven zonder het echt te zijn, zorgen voor frustratie bij de anderen die zich wél inspannen', Zegt Tilleman. 'Vaak weten die ook wel of iemand er de kantjes van af loopt of niet.'

verzuimcultuur tegengaan

Artsen spelen hier een belangrijke rol, en dan vooral de huisarts. Die schrijft nog al te vaak ziektebriefjes opdat patiënten niet naar een andere arts zouden gaan. 'Een arts moet beseffen dat een vals ziektebriefje valsheid in geschrifte is, en dat wordt in het strafwetboek zwaar aangerekend.' Maar ook controleartsen kunnen beter werk leveren. Tilleman pleit voor gespecialiseerde controleartsen die niet ook nog eens huisarts zijn. Tot slot is er de centrale rol van de bedrijfsarts – een rol die erkend is in de recente wetgeving rond re-integratie.

Maar wat kan de werkgever zelf doen? 'Laat geen verzuimcultuur ontstaan in je onderneming. Wees hard en duidelijk', klinkt het.

geen gewaarborgd loon

Concreet kan een werkgever na elke afwezigheid een verzuimgesprek voeren, dat aandacht geeft aan de oorzaak van een afwezigheid, maar ook aan de gevolgen voor collega's. En wanneer iemand de regels, bijvoorbeeld over de manier van waarschuwen, niet respecteert, kunt u een ingebrekestelling versturen.

'Je kunt er ook voor opteren om het gewaarborgd loon niet uit te betalen: dat is de sanctie in de arbeidsovereenkomstenwet voor iemand die niet tijdig waarschuwt of niet op tijd zijn medisch certificaat aflevert', gaat Filip Tilleman voort. 'En als je merkt dat iemand een medisch certificaat vervalst, bijvoorbeeld als het digitaal wordt doorgestuurd, kun je zelfs overgaan tot ontslag om dringende reden.'

  

disclaimer
Randstad vindt het als grootste human resources-dienstverlener van het land belangrijk om op deze blog arbeidsmarktgerelateerde onderwerpen vanuit verschillende invalshoeken aan bod te laten komen. Dit wil niet zeggen dat we automatisch de standpunten onderschrijven van de specialisten die in onze publicaties het woord nemen.