ondersteunen
ondersteunen

Een carrière combineren met een gezin vraagt heel wat organisatie. Dat geldt voor koppels, maar nog meer voor alleenstaande ouders. Wil je jouw medewerker aan boord houden en dus een deel zijn van de oplossing? Twee sleutelwoorden: communicatie en flexibiliteit. 

tip 1: ga het gesprek aan

Elke oplossing begint met duidelijke communicatie. Een goed gesprek is voor veel werknemers al een hele geruststelling.

  • Vraag wat je kan doen om de situatie te verbeteren.
  • Benadruk dat je begrijpt dat ze ook andere rollen en verantwoordelijkheden hebben in hun leven.
  • Bekijk samen de regels en mogelijkheden.
  • Stel een planning op.

Zorg ervoor dat de alleenstaande ouders in je team een beroep kunnen doen op een vaste contactpersoon. Zo bouwen ze een vertrouwensband op. Die contactpersoon moet een goede kennis hebben van de regels en hindernissen van de kinderopvang, en geeft raad bij organisationele en financiële kwesties.

zozitdat-navyblue1
zozitdat-navyblue1

tip 2: promoot open communicatie

Zorg ervoor dat de leidinggevenden binnen je organisatie opgeleid zijn om correct om te gaan met werknemers die door de situatie thuis, op het werk afgeleid zijn of minder presteren. Regelmatige check-ins, waarin de focus op het welzijn ligt, versterken het vertrouwen. En geven de werknemers de mogelijkheid om hun situatie te bespreken, zonder dat zij de eerste stap moeten zetten. 

zo zit dat - 2
zo zit dat - 2

tip 3: zet echt in op flexibiliteit

Hybride werken heeft de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen. Een deel van je taken thuis kunnen uitvoeren is voor alleenstaande ouders natuurlijk al een grote hulp. Maar het kan beter: laat hen in de mate van het mogelijke ook kiezen wanneer ze werken. Neemt je werknemer één week op twee de zorg voor de kinderen op zich? Bied de optie de ene week minder uren te werken, om die de week daarna in te halen. 

 

quote icon

De sector van de kinderopvang staat onder druk. Koop of huur plaatsen bij de opvang in je buurt, of zet zelf een crèche op poten

tip 4: wees creatief

Kijk eens kritisch naar de organisatie binnen je bedrijf. Starten shiften om 7 uur? Dan breng je alleenstaande ouders in de problemen, want de opvang in crèches en scholen start doorgaans op hetzelfde moment. Ga na of de shift later kan beginnen, zodat je werknemers hun kinderen zelf kunnen afzetten. Zo hoeven ze niet extra te betalen voor bijvoorbeeld opvang aan huis.

Zulke oplossingen op maat, gunstig voor werkgever en -nemer, noemen hr-specialisten ‘i-deals’. Die kunnen gaan over de inhoud van de job, de werkuren, de tussenkomst in de opvang, ... 

zozitdat-navyblue 3
zozitdat-navyblue 3

tip 5: zorg mee voor de opvang

Omdat ze geen partner hebben om op terug te vallen, moeten alleenstaande ouders vaker een beroep doen op professionele opvang. Maar de sector staat in Vlaanderen onder druk. Ouders gaan het best vanaf de zwangerschap al op zoek. 

  • Betaal volledig of gedeeltelijk mee voor de opvang. Gaat het bedrag rechtstreeks naar de opvang? Dan is de uitgave onder bepaalde voorwaarden fiscaal aftrekbaar.
  • Koop of huur plaatsen bij de opvang in de buurt. Zo verzeker je opvang voor de kinderen van je werknemers.
  • Bied zelf opvang aan. Zo’n oplossing is niet alleen voor grote bedrijven weggelegd. Als kmo kun je in zee gaan met een gespecialiseerde organisatie om een oplossing op maat uit te bouwen. 
    • Cokido ontwikkelt een systeem waarbij je werknemers om de beurt de zorg voor de kinderen op zich nemen. Cokido staat in voor de veiligheid en de planning, en regelt de nodige verzekeringen.
    • Babilou ontwerpt en beheert voor jou, of in samenwerking met meerdere bedrijven, een crèche. 
    • Ferm en Infano zorgen voor opvang tijdens schoolvakanties.

Geen idee waar te beginnen? Ga zeker ook te rade bij het lokaal bestuur van je stad of gemeente om de opties te kijken. 



Om na te gaan of er animo is voor een opvang binnen het bedrijf, ontwikkelde de KULeuven In opdracht van Kind en Gezin een behoefteonderzoek. Het onderzoek is vrijblijvend: wat je doet met de resultaten, dat beslis je zelf.

Werk maken van de ontwikkeling van je werknemers? Dit is hoe je het aanpakt.