https://www.randstad.be
https://www.randstad.be

“Werknemers laten thuiswerken zonder afspraken op papier te maken, kan de werkgever zuur opbreken.” Advocaat Filip Tilleman, specialist in de materie, waarschuwt voor de mogelijk erg dure gevolgen van een praktijk die in heel veel ondernemingen zonder al te veel nadenken wordt toegepast.

Filip Tilleman bracht zijn waarschuwing tijdens de voorstelling van de nieuwe versie van de Randstad Werkpocket, zijn standaardwerk over ons arbeidsrecht. “Om de balans werk-privé optimaal te houden, laten veel bedrijven toe dat werknemers één of meer dagen per week van thuis uit werken. Dat gebeurt vaak in het volste vertrouwen en met de beste bedoelingen, maar zonder dat er een schriftelijke overeenkomst wordt afgesloten.”

En net dat is niet zonder risico. Meester Tilleman kent genoeg voorbeelden van ontslagen werknemers die naar de rechtbank zijn gestapt met het argument dat er thuiswerk is gebeurd zonder schriftelijk akkoord. “De wet vraagt om zo'n overeenkomst. Bovendien moeten er expliciet afspraken gemaakt worden over de kosten voor de werknemer als gevolg van het thuiswerk, bijvoorbeeld voor elektriciteit, verwarming, internetverbinding.”

10 procent van het loon

Gebeurt dat niet, dan loopt de werkgever het risico om nadien en met terugwerkende kracht een forfaitaire vergoeding te betalen die 10 procent van het loon bedraagt. Ook al gaat dat alleen over het loon voor de dagen dat de medewerker thuiswerkte, na verloop van tijd kan dat aardig oplopen. De werkgever riskeert zo een gepeperde rekening voor iets waar de werknemer misschien wel zelf om vroeg.

aparte clausule nodig

De oplossing voor werkgevers is duidelijke afspraken maken en die schriftelijk vastleggen in een addendum bij de arbeidsovereenkomst. “Er moet een aparte clausule in de overeenkomst staan over hoe de onkosten geregeld worden”, zegt Filip Tilleman. “De gangbare praktijk waarbij in de arbeidsovereenkomst onder de plaats van tewerkstelling (ook) het thuisadres van de werknemer wordt vermeld, lost het probleem niet op.”

Ook nu in de Wet Werkbaar en Wendbaar Werk een maatregel rond occasioneel thuiswerk is opgenomen, verandert dat niets aan de grond van de zaal. “Meer nog, als die maatregel thuiswerk stimuleert, kunnen nog meer bedrijven in de problemen komen. De verplichting om een clausule te voorzien over de onkosten blijft van kracht.”

over de Randstad Werkpocket

De zeventiende editie van de Randstad Werkpocket is gratis consulteerbaar voor al wie houvast zoekt in het kluwen van het arbeidsrecht. Dat gebeurt massaal, zo blijkt. Het juridische naslagwerk, dat alleen digitaal beschikbaar is, werd in 2015 maar liefst 164.232 keer gedownload. De website www.werkpocket.be, waar geïnteresseerden het standaardwerk kunnen doorzoeken en raadplegen, telt al 193.400 bezoekers.

lees zeker ook volgende artikels over wendbaar en werkbaar werken:

'oude en nieuwe insturmenten voor extra flexibilteit'

'met de kantoorbus geven we medewerkers 3u extra tijd per werkdag'

 disclaimer
Randstad vindt het als grootste human resources-dienstverlener van het land belangrijk om op deze blog arbeidsmarktgerelateerde onderwerpen vanuit verschillende invalshoeken aan bod te laten komen. Dit wil niet zeggen dat we automatisch de standpunten onderschrijven van de specialisten die in onze publicaties het woord nemen.