Op zoek naar nieuw talent? Dan wil je als organisatie je kwaliteiten in de verf zetten. Zeker nu kandidaten in de arbeidsmarkt de luxe hebben om uit verschillende werkgevers te kiezen. Daarom is het cruciaal dat je goede vacatureteksten schrijft: je vacature is vaak de eerste kennismaking met je organisatie en de job. Als je vacature niet concreet of overtuigend genoeg is, haken kandidaten af. Maar dat overkomt jou niet. Want met onze 6 tips maak jij kandidaten warm om bij jouw organisatie te komen werken.
1. schrijf een inclusieve vacaturetekst
Veel organisaties hebben op voorhand al een bepaald beeld van hun toekomstige werknemer: een junior profiel of iemand met ervaring, carrièregericht of op zoek naar een gezonde work-lifebalance, …
Dat beeld dreigt onbewust in je vacaturetekst door te dringen. Met je woordkeuze kan je vervolgens een volledige doelgroep uitsluiten, wat natuurlijk niet de bedoeling is. Laat je vacaturetekst daarom eerst lezen door collega’s, vrienden en/of familie. Vraag hen welk type kandidaat volgens hen zal reageren. Geeft iedereen een gelijkaardig antwoord? Dan moet je vacaturetekst neutraler geschreven worden. Toon aan dat je waarde hecht aan gelijkheid, diversiteit en inclusie en dat je openstaat voor elk type kandidaat.
Ontdek onze tips om objectief te rekruteren.
2. geef concrete info mee
Start je vacature met een uitgebreide introductie van de organisatie? Dat is zeker interessant, maar weet dat kandidaten vooral snel een antwoord willen krijgen op de vraag: “What’s in it for me?”.
Een wervende vacaturetekst komt dus snel tot de kern van de zaak:
- Over welke functie gaat het? En welke taken zal de werknemer uitvoeren?
- Hoeveel zal de werknemer verdienen? Vacatures die een exact loon vermelden, trekken meer kandidaten aan.
- Is thuiswerk en/of een flexibel werkrooster mogelijk?
- Hoe ziet het team eruit? Wie wordt de leidinggevende van de kandidaat?
Elk jaar onderzoekt Randstad welke criteria voor werknemers belangrijk zijn wanneer ze een werkgever kiezen. In 2021 stonden werksfeer en werkzekerheid mee in de top 3, na loon en extralegale voordelen. Liggen daar de voordelen binnen jouw organisatie? Benadruk dat dan in je vacaturetekst.
3. beperk je tot 4 prioritaire eigenschappen
Organisaties hopen vaak op een witte raaf. Een kandidaat die zoveel ervaring en knowhow op zak heeft, dat die zonder veel uitleg aan de nieuwe job kan starten. Maar zo kan je een heleboel goede kandidaten afschrikken. Zoals kandidaten die nu nog niet over de juiste skills beschikken, maar die wel bereid zijn om bij te leren en zich 100% te geven voor je organisatie.
Beschrijf je in je vacaturetekst daarom maximum vier criteria. En focus daarbij niet alleen op technische, maar ook professionele skills, zoals sociale vaardigheden en emotionele intelligentie.
Trouwens, ook tijdens het sollicitatiegesprek focus je best op die professionele kwaliteiten. Zo vind je kandidaten die met jouw organisatie willen groeien.
4. hou rekening met Google
Veel kandidaten zoeken een job via Google. En daarbij geven ze vaak functietitel en regio in. Wil jij bovenaan de zoekresultaten belanden? Dan laat je creatieve omschrijvingen best achterwege. Hou je in je vacaturetekst aan de functietitel die het best gekend is bij kandidaten. Het voordeel: jij scoort hoger in Google én kandidaten klikken sneller door, want ze begrijpen meteen wat de vacature inhoudt.
5. sluit af met een concrete oproep
Kandidaten hebben vaak een extra zetje nodig om effectief te solliciteren. Voorzie daarom een korte en duidelijke call to action op het einde van je vacature:
- solliciteer nu
- stel je kandidaat
- stuur je motivatiebrief op
Plaats achter je call to action ook een link naar een e-mailadres of invulformulier om hun sollicitatie te voltooien. Zo maak je het werkzoekenden extra makkelijk.
6. publiceer via de juiste kanalen
Heb je een goede vacature opgesteld? Tijd om je tekst te publiceren. Ons onderzoek toont aan dat Google, Facebook en LinkedIn steeds belangrijker worden voor werkzoekenden. Maar tegelijkertijd blijven ook klassieke vacaturesites populair.
De ideale mix van rekruteringskanalen is voor elke organisatie anders. Daarom moet je als bedrijf durven te experimenteren. Hou data bij over je werkwijze en noteer via welke kanalen je je beste kandidaten hebt gerekruteerd. En wissel good practices uit met je netwerk.
Graag nog meer advies om efficiënt te rekruteren?