De omikronvariant veroorzaakt een golf aan zieke medewerkers. In West-Vlaanderen bijvoorbeeld waren er in januari 3 tot 4 keer meer afwezige medewerkers dan normaal. Maar ook als we de pandemie buiten beschouwing laten, melden medewerkers zich steeds vaker ziek. Welke invloed heeft dat op jouw organisatie? En kun je het ziekteverzuim ook zelf onder controle houden?
verzuim op recordhoogte in 2021
In 2021 was 56,5% van de medewerkers minstens een dag afwezig. En gemiddeld ging in België 6,13% van de gewerkte dagen verloren door afwezigheid van korte of middellange duur, meldt SD Worx. In 2020 was dat 5,69%. In 2019, het laatste ‘normale’ jaar voor de pandemie, was dat 5,33%.
De oorzaak van de stijging is niet enkel toe te schrijven aan COVID-19. De beroepsbevolking in België wordt ook ouder. En oudere medewerkers zijn meer kwetsbaar, stelt IDEWE, de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. Maar ook de aard van onze jobs verandert. Medewerkers moeten meer flexibiliteit aan de dag leggen. Ze zijn altijd en overal bereikbaar. En dat heeft zijn weerslag op de mentale gezondheid.
Er zijn ook andere redenen: gepest worden op het werk, de zorg voor een kind of ouder of de zoektocht naar een nieuwe job.
gevolgen van ziekteverzuim
Ziekteverzuim wordt een probleem als je medewerkers vaak en zonder reden afwezig blijven. Wat zijn de gevolgen voor je organisatie?
- Extra kosten. Om vervangingspersoneel aan te trekken. Maar ook om de overuren uit te betalen voor het extra werk dat andere medewerkers presteren.
- Verminderde productiviteit. Medewerkers nemen taken over die ze niet gewoon zijn en waarvoor ze de tijd niet hebben.
- Lagere moraal. Vooral bij de medewerkers die het extra werk op zich moeten nemen.
7 recepten voor gedreven medewerkers
Als werkgever heb je gelukkig zelf ook vat op hoe je medewerkers zich voelen. Deze ideeën zetten je op weg om het ziekteverzuim in te dijken:
1. doordacht verzuimbeleid
Leg in overleg met je medewerkers duidelijk vast wat je visie is op verzuim en hoe je ermee omgaat. Schrijf het beleid ook neer en zorg dat je medewerkers het eenvoudig kunnen raadplegen. Zo weten ze wat voor jou een aannemelijke reden is om afwezig te zijn en wat ze in orde moeten brengen wanneer ze zich afwezig melden.
2. registreren, analyseren en bijsturen
Probeer zoveel mogelijk gegevens te verzamelen over het verzuim in je organisatie. Hoe vaak zijn je medewerkers afwezig en waarom? Ga op zoek naar patronen, en stem je verzuimbeleid er verder op af. Hou bijvoorbeeld een streefcijfer voor de toekomst in gedachten: met hoeveel dagen wil je de afwezigheid in je bedrijf doen afnemen?
3. gezonde gewoontes
Met kleine attenties kun je je medewerkers aanmoedigen om gezonder te leven: een fruitmand op kantoor, elke dag verse soep, gezonde tussendoortjes …En werk een plan uit om medewerkers te belonen wanneer ze met de fiets of te voet naar het werk gaan.
4. ergonomische werkplek
Een goed ingerichte werkplek houdt je medewerkers gezond en gelukkig. Niet alleen in de bedrijfsgebouwen, maar ook thuis. Met ergonomische bureaus en stoelen, aanpasbare inpaktafels in een magazijn of afstelbare werkbladen in de werkplaats …
5. flexibele werkschema’s
Hou – voor zover mogelijk – de noden van je medewerkers in gedachten wanneer je werkschema’s opstelt. Met variabele uurregelingen kun je de werkdruk en -tijd op elkaar afstemmen. En met een verkorte werkweek of job sharing – waar twee parttimers één full time functie invullen – maak je tijd vrij. Bijvoorbeeld voor medewerkers die ook mantelzorger zijn.
6. meldpunt voor gevoelige kwesties
Maak het mogelijk voor je medewerkers om gevoelige kwesties, zoals intimidatie of pestgedrag, te melden. Een onafhankelijk meldpunt werkt het beste om de kwesties in vertrouwen te behandelen en aanbevelingen te doen. Op basis daarvan kun je bijsturen.
7. wat vinden je medewerkers?
Pols eens bij je medewerkers hoe zij zich voelen binnen je organisatie. Dat kun je bijvoorbeeld doen via een anonieme enquête. Vraag hen hoe ze hun verdere carrière zien en hoe tevreden ze zijn in hun job en waarom. Want gelukkige medewerkers melden zich minder vaak afwezig.
Ben je op zoek naar flexibele werkkrachten om een tijdelijk personeelstekort op te vangen? Of wil je je aanwervingsmethode onder de loep laten nemen? Een gespecialiseerde hr-partner kan je helpen.