Ben je op zoek naar een medewerker voor de lange termijn? Dan ligt een contract van onbepaalde duur voor de hand. Daarmee bind je medewerkers makkelijker aan je bedrijf. Een troef nu het personeelstekort zich overal laat voelen. Ziehier de voordelen van een contract van onbepaalde duur.
90 procent van de werknemers in ons land hebben een vaste job. Ze werken volgens een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur. De redenen voor die ‘populariteit’? Dit type werkcontract is de regel in de Belgische wetgeving. En vermeldt een contract niets over de duur van de overeenkomst? Dan is het automatisch van onbepaalde duur.
Bovendien zijn er geen verplichte formaliteiten aan verbonden. Je mag een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur zelfs mondeling afsluiten, al zet je beter alles op papier. Maar veel werkgevers kiezen ook bewust voor dit type contract. Het houdt veel voordelen in voor henzelf én hun medewerkers. We zetten ze op een rij:
1. je motiveert je medewerkers
Je gaat meteen all-in. Je toont vertrouwen in de capaciteiten van je nieuwe medewerker. En dat loont. De zekerheid van een vast contract motiveert talent om bij jou aan boord te gaan en langer in dienst te blijven. Zeker in tijden van een krappe arbeidsmarkt heb je zo een streepje voor op de concurrentie.
2. je trekt ervaring aan
“Vandaag ligt de jobmobiliteit hoog”, stelt arbeidsmarktexpert Jan Denys. “Vooral bij hoger geschoolde werknemers en bij beroepsprofielen waar veel vraag naar is. In tijden van economische hoogconjunctuur durven ze sneller zelf hun job opzeggen om naar een nieuwe werkgever over te stappen. Op voorwaarde dat ze vast in dienst kunnen treden." Wil je dus talent met ervaring aanwerven? Dan is een vast contract een must. Want niemand verlaat een vaste job om elders een tijdelijk contract te krijgen.
3. je doet aan klantenbinding
Een werknemer met een vast contract krijgt de tijd om relaties op te bouwen, zowel met collega’s als met klanten. En die vinden het fijn om een vast aanspreekpunt te hebben binnen je organisatie. Iemand die de ins en outs kent. Een contract van onbepaalde duur is dus een voedingsbodem voor een vruchtbare samenwerking met je klanten.
4. je spaart aanwervingskosten uit
In principe mag je maximum vier opeenvolgende arbeidscontracten voor bepaalde duur afsluiten met dezelfde medewerker. Biedt je dus vooral tijdelijke contracten aan? En blijft je workload even zwaar? Dan moet je vaak op zoek naar iemand nieuw. En dat kost tijd. Of je laat de aanwerving aan Randstad over. Wij helpen je om de beste tijdelijke medewerkers te vinden. En ben je echt tevreden? Overweeg dan om een vast contract af te sluiten. Zo hou je het talent en ervaring binnen je organisatie.
5. je houdt de stress onder controle
Een hoog verloop verhoogt ook de werkdruk. Want telkens iemand weggaat, moeten je medewerkers dezelfde workload bolwerken met minder. Dat verhoogt het stressniveau en de kans op uitval door een burn-out. Wil je die vicieuze cirkel doorprikken of vermijden? Dan kan een vast contract helpen.Een vast contract helpt je om de retentie te verhogen, maar is niet allesbepalend. Kamp je met een hoog verloop? Ontdek zeker deze 7 redenen waarom medewerkers hun ontslag geven.
zijn er dan geen nadelen aan een vast contract?
Tuurlijk wel:
- Er loert routinegevaar om de hoek. Medewerkers worden na een tijdje minder innovatief of creatief. Wil je jouw vaste medewerkers blijven boeien en uitdagen? Dan helpt een professionele coaching of een opleiding.
- Ben je ontevreden over een medewerker? Dan moet je rekening houden met een opzegtermijn of -vergoeding. Alleen in uitzonderlijke gevallen beëindig je een overeenkomst van onbepaalde duur onmiddellijk. Bijvoorbeeld in onderling overleg of bij een ontslag om dringende redenen.
- Wanneer je een vast contract aanbiedt, wil je zeker zijn van een perfecte match met je organisatie. Je doet er dus goed aan om een grondige selectieprocedure op poten te zetten en geregeld bij te sturen. En daar kruipt tijd in.
De beste vaste medewerkers voor jouw bedrijf?