compensation&benefits
compensation&benefits

Incentives verhogen de motivatie op de werkvloer. Maar wat is dat juist, een incentive? Eenvoudig gezegd is het een beloning voor het harde werk van je medewerkers of freelancers. Met een incentive toon je dat je hen waardeert. Randstad geeft zeven ideeën voor geslaagde incentives.

Investeren in incentives is de moeite waard. Ze boosten de productiviteit van je medewerkers, ze zorgen voor enthousiasme en ze stimuleren de interactie tussen de collega’s. Ga aan de slag met deze zeven mogelijke incentives.

1. neem het letterlijk: investeer in financiële bonussen

Heeft jouw team een uitzonderlijke prestatie geleverd dit jaar? Bedank ze voor hun harde werk met een financiële bonus. Verschillende opties zijn mogelijk:

  • wil je waardering tonen aan je hele team? Dan is een teambonus de handigste optie.
  • bedank je ze liever individueel? Dan helpt een prestatiebonus per medewerker.
  • ook een verhoging van het brutoloon, ofwel loonsopslag, is een eenvoudige en transparante manier om de prestaties van je medewerkers te belonen.

Belangrijk: je medewerkers betalen op deze bonussen socialezekerheidsbijdragen en belastingen.

Wil je opslag écht voordelig maken? Dan zijn fiscale voordelen zoals een bedrijfswagen, maaltijdcheques of een laptop goede opties om aan te bieden.

2. part of the tribe: aandelen uitgeven

Heb je talentvolle medewerkers aan boord die je écht niet kwijt wil? Toon je appreciatie door ze aandeelhouder te maken van je bedrijf.

Hoe je dat praktisch aanpakt? Meestal gebeurt de overdracht in de vorm van Restricted Stock Units (RSU's). RSU’s geven je medewerker recht op ‘gratis’ aandelen van jouw onderneming. Opgelet: Je kan een RSU alleen geven nadat aan vooraf bepaalde prestatievoorwaarden is voldaan: denk bijvoorbeeld aan een vooropgesteld verkoopcijfer.

Het voordeel van deze incentive? Je laat je medewerker delen in de winst van je bedrijf. Zo zijn ze extra gemotiveerd.

3. de klassieker: het bedrijfsuitje

Een diner, sportieve teambuilding of een reis: het zijn stuk voor stuk klassiekers. Door even het (thuis)kantoor te verlaten, leren je medewerkers elkaar op een andere manier kennen. En dat versterkt het teamgevoel.

Vergeet de mensen die voor jou op projectbasis werken niet! Het is voor hen dé kans om kennis te maken met collega’s waar ze nog maar een korte tijd mee samenwerken.

4. voor de dierenliefhebber: ‘neem-je-hond-mee-naar-kantoor-dag’

Onderzoek bewijst het: Is er een hond aanwezig op de werkvloer? Dan verlaagt het ziekteverzuim aanzienlijk. Een kat of hond zorgt ervoor dat medewerkers zich beter in hun vel voelen. Je medewerkers zijn ook verplicht om af en toe naar buiten te gaan en de benen te strekken. Dat verlaagt stress en vermindert fysieke klachten zoals rugpijn.

Huisdiervriendelijke bedrijven zijn vooral populair bij millennials: de medewerkers tussen 18 en 35 jaar. Wil je dus jonge freelancers aantrekken? Dan weet je wat te doen.

5. doe het niet alleen: een waardevolle mentor

Breng je medewerkers in contact met een mentor. Dat kan een ervaren collega zijn, maar ook iemand extern. De mentor vormt een bron van inspiratie en motivatie en helpt je medewerkers om meer voldoening uit hun carrière te halen:

Een mentor…

  • geeft tips en tricks bij het ontwikkelen van hun loopbaan.
  • adviseert bij twijfels.
  • daagt je medewerkers uit om het maximale uit zichzelf te halen.
  • helpt hen om de juiste doelen te stellen.

6. liefde gaat door de maag: één-op-één lunch

Naast gezamenlijke activiteiten of uitstapjes, is het belangrijk om je mensen voldoende individuele aandacht te geven. Tijdens een één-op-één lunch doe je dat op een ontspannen manier. Zo voelen je medewerkers zich gehoord en betrokken bij je organisatie. 

Een één-op-één lunch is ook het ideale moment om van freelancers te ontdekken wat ze van jouw bedrijf vinden. Willen ze later nog eens samenwerken? Wat vinden zij beter of minder aan jouw bedrijf tegenover een ander bedrijf?

Als bedrijfsleider weet je pas écht hoe je de groei van jouw bedrijf stimuleert wanneer je oprechte feedback krijgt van de mensen op de werkvloer. Geef je medewerkers tijdens de lunch daarom ook de kans om verbeterpunten aan te geven. Want, waarom zou je hiervoor wachten op het jaarlijks evaluatiemoment?

7. vergeet Sinterklaas en de Kerstman niet: cadeaus

Wakker het kind in je medewerkers weer aan met een kleine attentie.  

  • op 6 december: verras je medewerkers met snoep, chocolade of een sinterklaascadeau.
  • tussen 25 en 31 december: trakteer ze op een kerst- of eindejaarscadeau. Zo beginnen je medewerkers ongetwijfeld gemotiveerd aan het nieuwe jaar.