Past je brein bij de job waarvoor je solliciteert? Je cv kan dat antwoord niet voorspellen. Het Nederlandse Brainsfirst ontwikkelde daarom een breintest, op basis van neurologisch wetenschappelijk onderzoek. 'Onze assessmenttool voorspelt of iemands brein bij een job past.'
'We konden de top van de voetballers van de niet-top onderscheiden op basis van heel specifieke breinfuncties.' Eric Castien, oprichter Brainsfirst
Tussen 2005 en 2012 werkte Eric Castien, de oprichter van Brainsfirst, als sportjournalist in Spanje. Hij schreef toen een boek over talentherkenning in de topsport.
'Ik stond vaak langs het trainingsveld van Barcelona en Real Madrid en verwonderde me over de snelle en slimme bewegingspatronen van topvoetballers. En dat terwijl vrijwel iedereen – onterecht – zegt dat voetballers domme jongens zijn.'
coureur of accountant
Het hele plaatje van 'slim' en 'dom' klopt niet. 'Slim' en 'dom' worden op iemand geplakt op basis van schoolprestaties en IQ. Maar IQ is een hele grove maat van intelligentie en sluit niet aan bij de behoefte om intelligentie van mensen in een context te plaatsen.
'Misschien ben jij wel ontzettend hoogbegaafd als autocoureur maar niet als accountant', zegt Eric Castien.
spelintelligentie
Castien zag braakliggend terrein in het meetbaar maken van 'spelintelligentie' en ging in zee met twee neurowetenschappers die reeds bezig waren met het objectief meetbaar maken van hersenfuncties.
Brainsfirst was geboren. Hoe gaat hun breintest in zijn werk? Mensen worden op cognitieve vaardigheden getest via vier games. Het gaat er niet om hoe goed of slecht je bent. Het gaat er vooral om wáár je van nature goed of minder goed in bent.
uniek breinprofiel
Door sollicitanten tijdens de selectieprocedure 45 minuten lang vier online spellen te laten spelen, ontstaat er een breinprofiel. Dat is bij iedereen anders. Het spel test vele aspecten van je brein. Hoe snel ben je afgeleid, hoe groot is je werkgeheugen, hoe onverstoorbaar kan je werken, hoe snel kan je hoofd- van bijzaken onderscheiden?
Het profiel dat ontstaat, wordt vergeleken met de best presterende mensen uit de sector waarin iemand solliciteert, aangevuld met de specifieke wensen van een opdrachtgever.
topspelers
Zo test Brainsfirst sinds 2012 alle spelers van de jeugdopleiding van de Alkmaarse voetbalclub AZ. Daarnaast stelden ze samen met AZ een zogenoemd 'doelprofiel' op van de topspelers van de club.
'We konden de top van de niet-top onderscheiden op basis van heel specifieke breinfuncties. Topspelers scoren hoog op variabelen zoals de snelheid waarmee ze informatie verwerken. Als jonge spelers op die variabelen ook hoog scoren, hebben ze in ieder geval al de cognitieve vaardigheden in huis voor een glansrijke voetbalcarrière', zegt Eric Castien.
ideale luchtverkeersleider
In 2015 kwam Castien in contact met de luchtverkeersleiding van Schiphol. 'Schoolniveau is geen goede voorspeller om in te schatten of iemand die job goed kan doen. Ik dacht: “Misschien kunnen we hier nog beter aantonen dat breinfuncties een directe relatie hebben met prestaties op de werkvloer.” We doen nu de eerste grote preselectie voor hen op basis van het doelprofiel.'
'Elke kandidaat-luchtverkeersleider krijgt een uniek breinprofiel. Dat vergelijken we met het ideale doelprofiel. Als de matchscore goed is, weet je dat het brein van die persoon de job aankan. Zo blijft na de preselectie een groep 'echte kanshebbers' over. HR-professionals kunnen hun tijd best aan die groep besteden. Voor elke job heb je trouwens een ander doelprofiel.'
geen fouten maken
Volgens Castien ligt iemands intelligentie en potentie om een specifieke prestatie te leveren besloten in zijn brein en is via de test meetbaar hoe dat brein werkt. Bij de ene baan is het belangrijk dat je geen fouten maakt onder tijdsdruk, bij de andere dat je langdurig gefocust kunt blijven. Ondertussen wordt de test al verschillende jaren gebruikt door onder meer Deloitte, ABN Amro, luchtverkeersleiders en topsportclubs.