Bijna elk bedrijf heeft tegenwoordig te maken met langdurige afwezigheden door stress of burn-outs. Uit cijfers van IDEWE uit 2023 blijkt dat maar liefst 15,5% van de werknemers risico loopt op een burn-out. Gelukkig kan jij als werkgever stappen ondernemen om stress te verlagen en burn-outs te voorkomen.
Dat vraagt een investering, maar levert je ook veel op. Heb je bijvoorbeeld al stilgestaan bij wat langdurig absenteïsme je organisatie kost? En als werknemers uitvallen, verhoogt dit vaak de werkdruk bij andere collega’s, waardoor ook zij meer kans lopen om uit te vallen.
Stresspreventie is daarom een belangrijk focuspunt binnen talent management. Bernadette Laermans – Career & Development Advisor bij Randstad RiseSmart – deelt enkele tips waarmee je in jouw bedrijf aan de slag kan.
investeer in je bedrijfscultuur
De bedrijfscultuur speelt een grote rol in stresspreventie. Voor je medewerkers is het zeer belangrijk dat ze kunnen deconnecteren na een werkdag. Je laptop sluiten is niet genoeg, kan je je job ook emotioneel loslaten? Werknemers moeten hier zelf verantwoordelijkheid in nemen, maar als werkgever kan je hen hierin wel ondersteunen.
Maak bijvoorbeeld duidelijk dat je niet verwacht dat er na de werkuren nog mails beantwoord of verstuurd worden.
En zorg voor een bedrijfscultuur waarin ‘nee’, ‘nu niet’, ‘nog niet’ of ‘vandaag niet’ een acceptabel antwoord zijn.
combineer cijfers met caring
Creëer een bedrijfscultuur waarin je talent de kans – en de ruimte – krijgt om niet alleen met cijfers en targets bezig te zijn. Toon je werknemers dat je om hen geeft en zorg dat caring een onderdeel van je bedrijfscultuur wordt:
- creëer een prettige werkomgeving, bijvoorbeeld met veel daglicht en planten.
- stimuleer het nemen van korte pauzes, zeker tussen meetings in.
- zie erop toe dat er een veilig vangnet is om over stress en emoties te praten. Durven teamleden met hun leidinggevende te praten over de zingeving in hun job en de uitdagingen waar ze mee worstelen (zowel in hun werk- als privéleven)? Investeer in de band tussen een leidinggevende en het team. Met teambuildings, maar ook door voldoende tijd te geven voor één-op-één-gesprekken. En mocht het nodig zijn, zijn er dan vertrouwenspersonen die toegankelijk en vertrouwd genoeg zijn?
- bied mogelijkheden aan om verbinding te vinden op een ander niveau dan alleen werk. Niet iedereen wil dit – en dat hoeft ook niet – maar organiseer momenten om samen te gaan wandelen, iets te drinken, (stoel)yoga te doen of te gaan sporten.
creëer bewustzijn rond stress
Pas wanneer je echt begrijpt wat stress is en wat de impact ervan is op je talent en je resultaten, kan je het aanpakken. Bewustzijn is daarom een essentiële stap binnen stresspreventie.
Train leidinggevenden zodat ze weten wat stress is, welke impact het heeft, op welke signalen ze moeten letten en wat de verschillende fases van een burn-out zijn. Leer hen om te observeren en om zelf goed met stress om te gaan. Wist je dat communicatie voor maar 7% verantwoordelijk is voor jouw impact op anderen? Maar dat lichaamstaal dat voor 55% is en intonatie, de manier waarop je iets zegt, voor 38%? Een leidinggevende die zelf gestrest is straalt dit uit en kan collega’s niet helpen om stress te verlagen.
Het opleiden van je leidinggevenden is een goed begin. Maar het is nog beter als iedereen in je organisatie weet wat stress (positief en negatief) is; de vaardigheden aangeleerd krijgt om ermee om te gaan én de ruimte krijgt om hier actief mee bezig te zijn.
durf erover praten
Zie je dat iemand het moeilijk heeft? Durf het gesprek aan te gaan. Met oprechte interesse en aandacht kan je iemand echt helpen. Door te luisteren en iemand op zijn/haar gemak te stellen, kan je al een deel van de stress wegnemen.
Vaak wordt er gedacht dat er op de werkvloer geen plaats is voor emoties. Doorbreek dit taboe door emoties te zien, te erkennen, te tonen en bespreekbaar te maken.
maak van stresspreventie een focuspunt
Stresspreventie vraagt tijd, investering en expertise. Probeer niet alles in een keer te veranderen, zet in plaats daarvan kleine stapjes. Creëer een toegewijd team dat zich inzet om stress te verminderen en zorg dat de goede gewoontes zich van daaruit verder verspreiden.
Zoek je nieuw talent dat jouw organisatie kan helpen bij stresspreventie? Aarzel niet om ons te contacteren.