Een sollicitant die niet het juiste diploma heeft en geen relevante ervaring kan voorleggen toch een kans geven? Olivier Crousel, managing director van PortConnect, waagde de sprong. En dat pakte zo positief uit dat hij het ook in de toekomst zal blijven doen.
Heel veel hangt af van hoe je zelfvertrouwen creëert bij een ongeschoolde en onervaren werknemer.
Een jaar terug wierf PortConnect een nieuwe logistieke planner aan die nog nooit een container van dichtbij had gezien. Het sollicitatiegesprek verliep goed en Algemeen Directeur Olivier Crousel besloot om het erop te wagen.
We merkten dat Simon ambitieus was en zagen zijn vermogen en goesting om snel te leren”, vertelt hij. “Voor ons was het de eerste keer dat we het gebrek aan opleiding en ervaring naast ons neerlegden, maar vandaag zou ik het meteen opnieuw doen.
Als je als werkgever de moeite doet tijdens een sollicitatiegesprek om verder te kijken dan het cv en het gebrek aan ervaring, dan kan je bij de kandidaat toch elementen ontdekken die een positief signaal geven. “Simon was professioneel gekleed, kwam gemotiveerd over en maakte een erg goede indruk. Je kan ook letten op vaardigheden als talenkennis of natuurlijk inzicht, in ons geval in hoe je een planning maakt.”
inzetten op zelfvertrouwen
Waag je als werkgever de sprong, zorg dan voor een strakke opvolging en intensieve begeleiding. “We hebben de eerste weken afgewacht om enkele dingen correct te kunnen inschatten”, geeft Crousel toe. “Heeft hij voeling met zijn taken? Is hij stressbestendig? Als dat zo is, moet je kort op de bal durven spelen. Dat gaat om heel concrete dingen: stap voor stap meer taken geven, de juiste collega's inschakelen om hem te begeleiden, de juiste cursussen aanbrengen, duidelijk maken hoe zijn takenpakket past in het totaalbeeld van het bedrijf,....”
We evolueerden in minder dan een jaar naar een situatie waarin een onervaren werknemer volwaardig meedraaide.
PortConnect hield ook de vinger aan de pols. Regelmatige gesprekken gaven een beeld van hoe Simon zich voelde in de nieuwe job. “Simon kon altijd met vragen binnenlopen en we bespraken regelmatig de evolutie. Het belangrijkste punt is echter zelfvertrouwen. Dat moet je kunnen creëren bij iemand die het bijvoorbeeld moeilijk had als student. Als iemand met potentieel voelt dat je in hem wil investeren zodat hij goed wordt in iets nieuws, dan zorg je als werkgever voor een enorme boost van het zelfvertrouwen van die persoon.”
met open blik op zoek naar de win-win
Dat herwonnen zelfvertrouwen zorgde er vervolgens voor dat Simon weer zin kreeg om te gaan studeren. Maar wat doe je als de medewerker waar je zoveel in investeerde toch weer naar school wil? “Zie dat niet als een bedreiging maar als een kans”, adviseert Olivier Crousel. “Wij zochten samen met Simon naar een tussenoplossing, waarbij hij hier deeltijds werkt. We hebben ons geïnformeerd over de mogelijkheden bij hogescholen en zijn zo tot goede afspraken en een win-win voor beide partijen gekomen.”