stimuleer_autonomie
stimuleer_autonomie

Als leidinggevende weet je dat micromanagement geen goed idee is. Maar soms dwingen je werknemers je ertoe om hen elke stap bij te staan, waardoor jij je werk niet rond krijgt.

Hoe zorg je ervoor dat je teamleden zelfstandig aan de slag kunnen? Investeer in de autonomie van je werknemers. Met deze praktische tips trek je de stekker uit micromanagement.

1. begeleid je werknemer al bij de onboarding

Pas wanneer je medewerkers precies weten wat hun rol inhoudt en hoe ver hun verantwoordelijkheden reiken, kunnen ze met het nodige vertrouwen autonome beslissingen nemen. Zorg dus voor een uitgekiend onboardingtraject.

Help je nieuwe werknemers goed te integreren en dompel hen met de hulp van hun collega’s onder in de bedrijfscultuur. Geef hen toegepaste handleidingen voor de tools die ze zullen gebruiken en beantwoord veelgestelde vragen op voorhand.

 

wat-nu
wat-nu

2. zet een buddysysteem op poten

Wijs nieuwe werknemers of werknemers die van rol zijn veranderd een ‘buddy’ toe. Zo leert je team dat ze ook op elkaar kunnen rekenen en komen ze ongetwijfeld minder aan jouw mouw trekken.

3. stel teamleiders aan

Slokt je groeiende team al je tijd op? Hoog tijd om te delegeren. Haal een teammanager aan boord, of stel in overleg een van je medewerkers aan als informeel aanspreekpunt.

 

wat-nu
wat-nu

4.hang het niet-storen-bordje op

Een opendeurbeleid mag niet betekenen dat je medewerkers je op ieder moment van de dag kunnen storen. Spreek een duidelijk signaal af dat zegt: “Ik heb mijn volledige concentratie nodig en ben dus even niet beschikbaar.” Zet bijvoorbeeld je hoofdtelefoon op, hang een vlag of zet je status op ‘niet storen’.

5.empower je medewerkers

Besluiteloosheid komt voort uit onzekerheid. Laat je medewerkers weten dat je hen vertrouwt en bouw zo aan een cultuur van autonomie. Moedig hen aan wanneer ze zelf een probleem goed aanpakken en zeg bijvoorbeeld: “Dat heb je goed opgelost, ik wist dat ik op je oordeel kon rekenen”. Groeit het zelfvertrouwen? Dan gaan je werknemers zich vanzelf autonomer gedragen.

 

wat-nu
wat-nu

6.moedig je teamleden aan om zelf met een oplossing te komen

Wanneer medewerkers een vraag stellen waarop ze zelf het antwoord zouden moeten weten, aarzel dan voor je antwoordt en laat een stilte vallen. Dat voelt voor de meeste mensen ongemakkelijk aan, waardoor ze de stilte proberen opvullen. Meestal komt een aanzet tot een oplossing dan vanzelf. En beantwoorden je werknemers alsnog zelf hun vraag. Op termijn leren ze dat ze prima in staat zijn zelfstandig te handelen.

7.maak ruimte voor fouten

Toetsen je werknemers iedere beslissing met je af uit angst om berispt te worden? Dan schuiven ze, bewust of onbewust, de verantwoordelijkheid door naar jou. We spreken dan van een CYA-cultuur (cover your ass, soms eufemistisch verwoord als cover your actions), een red-je-hachje-cultuur.

Doorbreek de defensieve patronen van je medewerkers door hen aan te moedigen nieuwe dingen te proberen, outside the box te denken en zelfs de bal een keer mis te slaan. Want uit fouten kun je leren.

8.stel jezelf een grens

De kans bestaat dat jede foute persoon voor de rol hebt gekozen. Laat die twijfel niet aanslepen. Zoek samen naar een nieuwe functie binnen het bedrijf, of naar een nieuwe job ergens anders. Zo verlies je minder kostbare tijd en verbeter je jouw imago als goede werkgever.

Voorkom dat je de verkeerde persoon aanneemt. Dit zijn de eigenschappen waarnaar je moet uitkijken tijdens het rekruteren.