coronavirus-spuit
coronavirus-spuit

Hoe zit het nu met die verplichte corona-vaccinatie voor je werknemers? Kan je jouw werknemers verplichten om zich te laten vaccineren? Maar ook: Kan je als werknemer een vaccinatie eisen via jouw werkgever? Er circuleren de laatste weken zoveel verschillende berichten en meningen dat het haast onmogelijk is om door de bomen het bos nog te zien. Onze safety manager Pascal Meyns schept klaarheid:



1. Nee, je kan als werkgever vaccinatie niet verplichten of controleren

De discriminatiewetgeving laat er geen twijfel over bestaan. Op vandaag kan je als werkgever niet eisen van een werknemer dat hij of zij gevaccineerd wordt. Je mag het dan ook niet controleren. Dit kan alleen als de wetgeving aangepast zou worden voor bepaalde functies. Bijvoorbeeld die functies waar er een verhoogd risico bestaat voor de werknemer. Dergelijke wetgeving bestaat bijvoorbeeld wel al voor Hepatitis B bij verpleegsters of Hepatitis A bij rioolwerkers. Hier is een duidelijke link tussen de functie en een verhoogde blootstelling aan bepaalde virussen. Dat verband werd in wetgeving verankerd.



Conclusie: Je kan op vandaag als werkgever geen vaccinatie verplichten, noch controleren of je werknemer gevaccineerd werd.



2. Neen, je kan als werknemer op vandaag geen vaccinatie eisen via jouw werkgever 

Om als werknemer een afdwingbaar recht te hebben op een vaccinatie via jouw werkgever, moeten een aantal voorwaarden vervuld zijn. De risicoanalyse (met medewerking van de arbeidsgeneesheer) moet aantonen dat er een verhoogd risico bestaat op de werkplek. Het volstaat niet om een “normaal besmettingsrisico” te lopen dat vergelijkbaar is met het risico op besmetting dat je ook in jouw privéleven loopt.  Daarom krijg je dus als boekhouder geen verplichte inenting hepatitis B, bijvoorbeeld. 



Bovendien is daarvoor - louter juridisch gesproken - eerst nog een aanpassing van de wetgeving nodig. De welzijnswetgeving maakt immers vandaag nog geen melding van het feit dat er een doeltreffend vaccin bestaat tegen het coronavirus. Zo lang die wetgeving niet is aangepast, is niet voldaan aan een belangrijke voorwaarde om het vaccin afdwingbaar te maken via jouw werkgever.

Conclusie: Op vandaag kan je als werknemer geen vaccinatie via de werkgever eisen.

  

3. Ja, het weigeren van vaccinatie kan gevolgen hebben

Ben je werknemer en ben je niet van plan je te laten vaccineren? Juich dan niet te vroeg. Van zodra iedereen de kans heeft gekregen om zich te laten vaccineren, kan het zijn dat je voor bepaalde verplaatsingen (bv. het vliegtuig nemen) of bepaalde omgevingen (bv. festivals, luchthavens) zal moeten aantonen dat je gevaccineerd bent. De geesten en wetgeving evolueren in die richting en er zijn internationaal al precedenten. 



Je denkt misschien meteen aan de impact op vakanties in het buitenland en het bijwonen van festivals of reservaties in hotels. Maar het kan ook professionele gevolgen hebben. Als je bijvoorbeeld vaak naar het buitenland moet voor jouw werk. Of als je op bepaalde plaatsen zoals luchthavens, concertgebouwen of hospitalen aan de slag gaat. 

quote icon

Onze tip? Laat je vaccineren. Zelfs als je denkt dat je sterk genoeg bent om het virus aan te kunnen. Laat je toch vaccineren en help er je zwakkere medemens mee. Pas als we collectief safe zitten, kunnen we terug leven als nooit tevoren. Let the roaring twenties start… as soon as possible.

Pascal Meyns