arbeidsongeval
arbeidsongeval

Je organisatie draagt zo goed mogelijk zorg voor de gezondheid, de veiligheid en het welzijn van haar medewerkers. Maar wat als er toch een arbeidsongeval gebeurd? En wel bij één van de uitzendkrachten die je via Randstad boekte? “Breng ons zo snel mogelijk op de hoogte van de situatie”, raadt Pascal Meyns aan, Safety Manager bij Randstad. “Ook een aanvullende verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid kan een meerwaarde zijn voor je organisatie. Zo gaat al je aandacht bij een arbeidsongeval naar de werkkracht - en niet naar financiële zorgen.” 

Lees hier wat je moet weten over arbeidsongevallen bij uitzendkrachten.

wat-nu
wat-nu

1. check of het om een arbeidsongeval gaat

“Om een gebeurtenis als arbeidsongeval te laten erkennen, moet ze aan een aantal belangrijke criteria voldoen, waarvan de twee belangrijkste de volgende zijn: het moet over een plotse gebeurtenis gaan én er moet een externe oorzaak zijn.”

“Struikelt je uitzendkracht op een vlakke vloer zonder obstakels en verstuikt ze daarbij haar enkel? Dan gaat het om een plotse gebeurtenis zonder externe oorzaak - en zal de verzekeraar het ongeval mogelijk niet erkennen als arbeidsongeval. Ook burn-outs worden meestal niet erkend als arbeidsongeval, omdat ze het resultaat zijn van een aanslepende situatie en niet van een plotse gebeurtenis. Als werkgever doe je wel steeds de aangifte. Het is dan aan de verzekeraar om te oordelen.”

“Gaat het effectief om een arbeidsongeval - bijvoorbeeld omdat één van je interimkrachten struikelde over een loszittende tegel op het werk? Dan moet je het plotse karakter én de externe oorzaak zeker belichten als je aangifte doet. En onthou dat een ongeval zich kan voordoen op de werkvloer, maar ook tijdens het normale traject tussen je woonst en je werklocatie. In dat geval spreken we van een woonwerkongeval.”

wat-nu
wat-nu

2. breng het uitzendkantoor op de hoogte

“Als een vaste werknemer een arbeidsongeval meemaakt, moet je de aangifte voor schadevergoeding indienen bij de arbeidsongevallenverzekeraar van je organisatie. Maar als je interimkracht iets overkomt, moet de aangifte gebeuren bij de arbeidsongevallenverzekeraar van het interimbureau. Licht bij een arbeidsongeval dus zo snel mogelijk Randstad in.”

wat-nu
wat-nu

3. zorg voor een sluitende polis BurgerlijkeAansprakelijkheid

“Wat als het ongeval (mede) werd veroorzaakt door je organisatie of één van je vaste werknemers? Bijvoorbeeld omdat je interimkracht aan de slag ging met een machine zonder dat die daarvoor een opleiding volgde of veiligheidsinstructies kreeg? Dan kan je organisatie burgerlijk aansprakelijk worden gesteld.”

“Daarvoor kan je je organisatie gelukkig verzekeren. Let op: een polis Burgerlijke Aansprakelijkheid is niet verplicht, dus ga zeker na of je organisatie zo’n verzekering heeft afgesloten. En check ook alle uitsluitingen, de zogenaamde ‘kleine lettertjes’. Want misschien ben je wel verzekerd voor arbeidsongevallen, maar niet als ze interimkrachten overkomen.”

“De moraal van het verhaal? Doe je een beroep op uitzendkrachten, zorg er dan in eerste instantie voor dat je alle maatregelen treft om hun veiligheid te garanderen. En sluit een polis Burgerlijke Aansprakelijkheid af. Doet er zich effectief een arbeidsongeval voor? Licht het interimbureau dan zo snel en volledig mogelijk in.”

Heb je nog vragen over arbeidsongevallen bij interimkrachten? Spreek dan zeker één van onze medewerkers aan