een job zoeken en vinden

Werk zoeken is heel wat. Een nieuwe job vinden die aansluit bij wat je graag doet, in een bedrijf dat even goed bij je past als je favoriete jeans is geen droom. Het kan echt!

Wat wil je? Wat vind jij belangrijk in je job? Hoe geraak je daar? En waar vind je die interessante vacatures?

Op zoek gaan naar werk. Dat kan een uitdaging zijn, maar ook een interessante ontdekkingsreis. Het goede nieuws? Je staat er niet alleen voor. Op deze pagina vind je alles wat je nodig hebt om je zoektocht geïnformeerd en vol vertrouwen te starten. Want dit is hét moment om stil te staan bij jezelf en bij je carrière tot nu toe. En om jezelf de juiste vragen te stellen voor de toekomst, of je nu pas afgestudeerd bent of al jaren ervaring hebt. Zo kom je stap voor stap dichter bij je doel: fier als een gieter het contract tekenen voor je nieuwe droomjob. Beginnen we eraan?

1

hoe zoek je werk?

Een nieuw begin is altijd spannend. Waar start je? Jezelf de juiste vragen stellen, geeft de helderheid die je nodig hebt om je doel te bepalen en de juiste stappen richting die nieuwe job te zetten. Kijk je mee?

weet wat je wil 🎯

Je gedachten vliegen van hier naar daar. Door ze op te schrijven, krijgen ze structuur. Neem er dus pen en papier bij, en stel jezelf een paar belangrijke vragen, zoals bijvoorbeeld:

  • waar ben ik goed in?
  • welke taken geven me energie?
  • wat interesseert me?
  • hoeveel privétijd wil ik overhouden?
  • hoe ziet mijn ideale job eruit?
  • ...

Als je je antwoorden zwart op wit op papier ziet, is het meteen duidelijk wat jij belangrijk vindt. Zo wordt een specifiek doel formuleren eenvoudiger. Als je weet wat je wil, ga je straks gerichter op zoek naar je ideale job.

stel subdoelen op ⛳

Lijkt de weg naar dat doel op het eerste zicht een hindernisparcours? Laat je niet ontmoedigen. Met een paar tussenstops of subdoelen wordt het wel haalbaar. Concreet: maak een to-dolijst met voor elke stap een meetbaar doel.

Noteer bijvoorbeeld de vaardigheden en kennis die je nodig hebt voor je droomjob of voor een carrièreswitch. Bepaal je prioriteiten en ga dan op zoek naar opleidingen, podcasts of mensen die je daarover iets kunnen bijbrengen.

deel je plannen☕️

Een koffie en even sparren met vrienden is altijd een goed idee. Vertel over je carrièreplannen en vraag zonder schroom tips en advies. Zij kennen jou tenslotte door en door en zien misschien dingen waar jij nog niet aan gedacht had. Als je vrienden weten wat jouw droom(job) is, kijken ze zeker met jou mee uit. De interesse en de steun van je vrienden is voor jou een extra motivatie om ervoor te gaan. Go go go.

zet het in je agenda 📆

To-do lijst klaar? Neem je agenda erbij: plan opleidingen, afspraken en opzoektijd in. Blokkeer bijvoorbeeld elke dinsdag- en donderdagavond 2 uur om over je vakgebied een webinar te volgen, een podcast te beluisteren of de juiste mensen te volgen op LinkedIn. Want als het in je agenda staat, is de kans groot dat je het straks ook effectief doet.

meet je vooruitgang 📏

Het leukste aan to-dolijsten? Afvinken wat je al gedaan hebt, natuurlijk. Dat geeft niet alleen voldoening, het maakt ook je groei zichtbaar. Hou bijvoorbeeld een lijst bij waarop je elke week noteert welke dingen je geleerd hebt, welke nieuwe contacten je gemaakt hebt of hoeveel procent van je cursus afgerond is.

blijf gefocust 🏹

Een doel bereiken vraagt tijd. Maar je wil er ook niet eeuwig mee bezigblijven. Leg jezelf dus een deadline op en focus erop om die te behalen.  Reserveer tijd in je agenda voor die focus, want op dat moment zeg je 'ja' tegen je toekomst én tegen je droomjob… Veel succes.

2

solliciteren en werken

hoe solliciteren als je nog werkt?

Is het tijd om van werk te veranderen? Met deze do's zoek je slim een nieuwe job. Zonder je huidige werkgever te alarmeren en zonder je inkomen in gevaar te brengen.

3

job zoeken: pas afgestudeerd

Byebye blokverlof en bachelorproeven. Nu begint het échte leven en bij dat leven hoort een job. Hoe maak je de sprong van aula of klaslokaal naar werkvloer? En hoe zit dat ook weer met de VDAB? 

lachende man met hoofdtelefoon
lachende man met hoofdtelefoon
4

een job zoeken via social media

Sociale media zijn vandaag niet weg te denken uit de zoektocht naar een job. In 2022 vonden ongeveer 17% van de werkzoekenden in België een job via Facebook en 15% via LinkedIn. Benieuwd hoe jij sociale media kan inzetten om de job te vinden die bij jou past?

google jezelf

Check of er geen gênante foto’s of filmpjes van jou op het wereldwijde web circuleren. Je weet wel: van die ene zotte avond. Want wat als je potentiële werkgever net die beelden te zien krijgt? Dus: als het kan, verwijder ze. Of laat ze verwijderen. Hetzelfde geldt voor posts en andere info waar je vandaag liever niet meer mee uitpakt.

activeer je social mediakanalen

Hoe weten werkgevers dat jij op zoek bent naar een job? Maak je ambities kenbaar via de social mediakanalen waar bedrijven óók aanwezig zijn: op LinkedIn, maar ook op Instagram, TikTok en Facebook.

  • volg de bedrijven waar jij graag aan de slag zou gaan
  • zorg dat je meldingen krijgt van nieuwe activiteiten op hun profiel
  • wees actief in relevante (professionele) groepen
  • connecteer met mensen die interessant kunnen zijn voor jouw carrière

update je profielen

Realiseer je dat bedrijven ook op jouw social mediaprofielen gaan kijken: zo krijgen ze een eerste indruk van kandidaat-werknemers. Denk aan je imago: duid via ‘instellingen’ aan welke info je openbaar wil maken. En post enkel foto’s die je (groot)ouders ook mogen zien.

boost je linkedin

Meer dan 4,3 miljoen Belgen gebruiken LinkedIn. Daarmee is het hét professioneel netwerk. Je maakt er je vaardigheden bekend, bouwt een netwerk op met (potentiële) werkgevers en je zoekt er naar vacatures. Hoe haal je er alles uit?

kies een professionele profielfoto

Nee, niet die in je nieuwe bikini of surfshort.

plaats een achtergrondfoto die bij jou of bij jouw sector past

Ben je een kei in logistiek? Dan is een foto van de haven geschikt. 
Ben je gebeten door mechaniek? Dan is een F1-wagen of een oldtimer top.

geef genoeg aandacht aan je header of bio net onder je naam

Maak die concreet, kort en duidelijk. Vermijd clichés, buzzwords of standaarduitspraken als 'op zoek naar een nieuwe uitdaging'.   

  • vb.: #junior marketeer #ondernemend #beschikbaar vanaf 1 juli #regio Brussel.
  • vb.: junior consultant bij Randstad

schrijf een samenvatting die goesting geeft om verder te lezen

De samenvatting verschijnt bovenaan, onder je naam en headline. Hier heb je een overtuigend stukje tekst nodig dat jouw ervaring/kwaliteiten/kennis/persoonlijkheid/drive kort in de verf zet of die duidelijk maakt wat je zoekt. Denk hier zeker even over na: deze tekst moet interessant genoeg zijn om ervoor te zorgen dat iemand zijn collega aanstoot en zegt: 'Lees dit eens. Dát is de persoon die wij nodig hebben.' Tip: kernwoorden toevoegen, helpt hier ook om goed te scoren in zoekresultaten.

  • In welke taal schrijf jij je samenvatting? In het Nederlands, in het Engels of in het Frans? Het zegt iets over jouw skills én over welke bedrijven jij wil aantrekken.
  • Schrijf in de ik-vorm en zeg wat jij voor een mogelijke werkgever kan betekenen.

vervolledig je profiel met relevante en actuele info

  • vul alle velden in
  • gebruik keywords voor werkgevers en voor zoekmachines als Google.
  • doe je vrijwilligerswerk? Of stond je in leiding bij de jeugdbeweging of speelpleinwerking? Zeker toevoegen.
  • zorg dat je contactgegevens up-to-date zijn. Het zou jammer zijn als je gsm-nummer niet klopt of als je e-mailadres niet werkt.
  • wees coherent met je info. Leest een potentiële werkgever tegenstrijdige dingen? Dat is niet goed voor je geloofwaardigheid. Te vermijden dus.

laat AI je LinkedIn-profiel updaten

AI helpt je met plezier, zolang je de juiste vragen stelt. Zo kan je te weten komen hoe je een goede slagzin en bio toevoegt aan je profiel, en hoe je je vaardigheden best in de verf zet. Nog meer tips over hoe AI je kan helpen in je zoektocht naar werk?

ga voor een makkelijke url

LinkedIn genereert je eigen url. Die bestaat in eerste instantie uit een mix van cijfers en letters. Maar wist je dat je die makkelijk aanpast naar bv. linkedin.com/in/jenaam: makkelijk te onthouden én beter te vinden.

pas de privacy-instellingen aan

Bekijk jij zelf iemands profiel? Kies of jouw gegevens al dan niet zichtbaar zijn voor die persoon.

ben je werkzoekend? 

Dan kies je via privacy > opties voor het bekijken van profielen best voor 'je naam en kopregel'. Bekijk jij dan iemands profiel (potentiële werkgever, recruiter,...)? Dan krijgt die persoon een melding en worden jouw gegevens zichtbaar.

Via Privacy > Privacy van gegevens en reclame kan je recruiters laten weten dat je werk zoekt. Zo verschijn je sneller in hun zoekresultaten.

deel, citeer of schrijf artikels 

Met content die voor jou relevant is of waaruit je ambities en interesses blijken, blijft je profiel in beweging en zorg je voor interactie. En dat is wat je wil. Zéker als je op zoek bent naar de job van je leven.  

5

werk aan jezelf

Zit jij goed in je vel? Kan je je hoofd leegmaken? En blijf je jezelf ontwikkelen? Veel kans dat je dan óók een veerkrachtige en fijne collega bent waar iedereen graag mee samenwerkt. 

zorg goed voor jezelf

Slaap, eten, beweging en sociaal contact zijn de 4 pijlers voor een gelukkig leven én productieve werkdagen. Zijn die pijlers in balans? Dan ga je veerkrachtiger om met stress en mogelijke obstakels op je carrièrepad.

4 pijlers voor een gelukkig leven

  • goed slapen 
    Tijdens je slaap herstelt je lichaam en verwerkt je brein emoties en nieuwe vaardigheden. Een goede slaap is dus dé voorwaarde voor een productieve dag. Tip: sta elke dag op hetzelfde uur op en ga binnen het halfuur 10 minuten naar buiten voor een dosis zonlicht. Zo stel je je biologische klok in voor een optimaal dag- en nachtritme.
  • gezond eten 
    Onze steden zijn voedselmoerassen waar (ultra)bewerkt en ongezond eten overvloedig, makkelijk en snel beschikbaar is. Toch is het belangrijk om zoveel mogelijk te kiezen voor natuurlijk eten met veel groenten en fruit. Daar krijg je energie van zonder dat het op termijn je gezondheid belast. Wortel? Ja. Chocoladereep? Met mate.
  • bewegen 
    Wij zijn niet gemaakt voor een zittend leven. Probeer elk uur een paar minuten recht te staan en beweeg minstens 30 minuten per dag: doe een wandeling, neem de trap, kies voor de fiets of stofzuig je huis. Je gezondheid zal je dankbaar zijn.
  • sociaal contact 
    Mensen zijn kuddedieren. Sociaal contact doet ons goed en verlaagt stress. Een babbel aan de koffiemachine, een lunchdate met je collega's of werken met je kat op schoot: het is allemaal goed voor je welzijn. 

leeg bureau, leeg hoofd

In afwachting van een nieuwe job is het een goed idee om je bureau en je hoofd leeg te maken. Met andere woorden: ruim je (virtuele) werkplek op. 
Start met je mailbox: gooi de berichten weg die niet relevant meer zijn en archiveer de bestanden die je misschien nog nodig hebt. Werk je professionele en persoonlijke mappen bij. Maak een backup van de bestanden die je wil bijhouden maar die je niet elke dag nodig hebt, en check of je een nieuwe planner of potloden nodig hebt. Maak ook je lades en kasten leeg: sorteer wat erin zit, en neem afscheid van wat overbodig is. Alles opgeruimd? Bravo. Wedden dat jij je nu ook een pak opgeruimder voelt?

blijf je ontwikkelen

Hoe maak je een podcast? Hoe implementeer je generatieve AI? Hoe cool is het om een vorklifttruck te kunnen besturen? Je vaardigheden en je kennis regelmatig bijspijkeren, is fun én het zorgt voor meer (groei)kansen, ook in je toekomstige job. Zorg ervoor dat je cv en motivatiebrief duidelijk maken dat je bereid bent om nieuwe skills te leren.

Hogescholen en universiteiten bieden interessante postgraduaten en bijscholingen aan. Daarnaast is er ruim online aanbod aan cursussen en trainingen. Zo zijn de gratis online leertrajecten van GoodHabitz makkelijk te combineren met je zoektocht naar een job. Of nog handiger je kan het ook combineren met je huidige job: je volgt ze wanneer het jou het beste uitkomt.

Wist je dat Randstad ook volop investeert in opleidingen voor uitzendkrachten?

check onze opleidingen
6

welk bedrijf past bij jou?

Niet alleen de job maar ook de bedrijfscultuur en de werkomgeving bepalen hoe jij je voelt bij een nieuwe werkgever. Hoe ontdek je of een bedrijf bij je past? Volg deze tips. 

kmo of multinational?

Voel jij je als een vis in het water bij een kleine of eerder bij een grote organisatie? In een kleine kmo kent iedereen elkaar. Je klopt makkelijk bij elkaar aan met een vraag, en de sfeer is vaak informeel. Ben je op zoek naar veel groeikansen? Zie jij jezelf op een plek waar functies en verantwoordelijkheden duidelijk afgebakend zijn? Focus dan op grotere organisaties of multinationals. Dat je niet elke collega bij naam kent, moet je er dan bijnemen. Hou je van de uitdaging van iets nieuws en vind je het niet erg om in je job uiteenlopende taken uit te voeren? Dan is een start-up misschien ook iets voor jou.

check online reviews

Jij gaat toch ook op zoek naar restaurant- of hotelbeoordelingen? Waarom zou je dat dan niet doen voor potentiële werkgevers? Op Glassdoor en Google vind je reviews over bedrijven. Wat zeggen ex-medewerkers over hun ex-werkgever? Waarom geven ze een hoge of lage score? Kijk naar de work-lifebalans, het stressgehalte en de werksfeer: zo krijg je een beeld van de interne cultuur.

vraag het aan AI en Google

Stel ChatGPT of Copilot gerichte vragen zoals: 'Doe alsof je al 5 jaar een medewerker bent bij bedrijf X. Wat zou jij over de bedrijfscultuur vertellen tegen een sollicitant?' Ook Google bevat een schat van informatie over je potentiële werkgever. Zoek naar blogposts, artikels uit kranten en magazines, rapporten, enzovoort. Hoe innovatief is het bedrijf? Heeft het een hart voor de planeet? Won het recent awards? Beste Werkgever, zeg je? Dan is solliciteren zéker een goed idee.

praat met mensen die het bedrijf kennen

Schakel je persoonlijk netwerk in: wie weet kent er iemand uit je kennissenkring via via wel iemand die werkt(te) bij het bedrijf dat jou interesseert? Ook op kanalen als LinkedIn of Glassdoor vind je medewerkers. Misschien tref je daar iemand die openstaat voor een kort gesprek? Zo pols je informeel naar de werksfeer en bedrijfscultuur en krijg je al een idee of het bedrijf al dan niet bij je past.

let op de details als je gaat solliciteren

Hét moment om de sfeer in een bedrijf al even in het echt te voelen, is als je gaat solliciteren.

  • Hoe verwelkomt de receptionist je? 
  • Hoe is het contact met je interviewer en met de mensen die je ontmoet? 
  • Welk gevoel geven ze jou? Ben je welkom? Voel je je op je gemak? 
  • Wat vind je van de inrichting? Welke sfeer straalt het gebouw uit? 
  • Hoe zijn de medewerkers gekleed? Casual of eerder chic?

Let ook op de interactie tussen collega’s. Geven ze een open en ontspannen indruk? Of hangt er eerder een stijve, zakelijke sfeer?

stel vragen tijdens je sollicitatiegesprek

Wat vind jij belangrijk in een werkomgeving? Vraag tijdens je sollicitatiegesprek naar dingen als flexibele uren, thuiswerk, doorgroeimogelijkheden, teamspirit, werksfeer, de waarden en de toekomstvisie van het bedrijf. Dat helpt je inschatten of jij straks gelukkig wordt bij dit bedrijf.

Blijf je twijfelen met welk type bedrijf jij echt matcht? Laat je bijstaan door onze consultants.
 

7

3 atypische jobtips

Hoe val je op? Dat is dé vraag als je op zoek bent naar ander werk. Natuurlijk kan je onze vacatures uitpluizen, graag zelfs. Maar het is ook perfect mogelijk om minder klassieke paden naar een job te bewandelen. Iets voor jou?  

netwerk op je eigen manier

Zonder solliciteren toch potentiële werkgevers bereiken? Dat kan. Maak bijvoorbeeld een reeks reels of organiseer een kleinschalige lezing of workshop over een topic dat jouw hart sneller doet slaan. Of misschien maak je er een podcast over. Promoot je reels/lezing/workshop/podcast vervolgens via LinkedIn en je andere social mediakanalen en nodig gelijkgestemden en mogelijke werkgevers uit.

toon jezelf via persoonlijke projecten

Welke projecten reflecteren jouw persoonlijkheid en passie? Misschien doe je vrijwilligerswerk in een opvangcentrum voor wilde dieren. Of organiseer je kleinschalige events in jouw buurt. Ben je amateurfotograaf of sta je wel eens op een podium? Heb je net een oud bankstel opnieuw gestoffeerd, ben je kampioen hinkstapspringen bij de beloftes of weet je alles over de Tweede Wereldoorlog? Zorg ervoor dat je talenten niet alleen gezien en erkend worden door je vrienden en kennissen, maar ook door potentiële werkgevers. Je social mediakanalen zijn hiervoor alweer het ideale platform. En vermeld ze zeker ook op je cv & motivatiebrief.

ga onbezoldigd werken bij je droombedrijf

Ben je fan van een merk of van een bedrijf? In plaats van een motivatiebrief te schrijven, loont het soms om je diensten vrijwillig aan te bieden. Zo toon je wat je in je mars hebt én heb je de kans om het bedrijf beter te leren kennen: stemt de werkelijkheid overeen met wat jij erover dacht? En natuurlijk word je liever betaald voor het werk dat je doet. Maar als je niets te verliezen hebt, is het zeker een originele manier om je toegevoegde waarde te tonen.

Moet er intussen toch geld in het laatje komen? Kijk eens in het tijdelijk jobaanbod van Randstad. De kans bestaat dat dit óók een atypische manier is om jouw droomjob te vinden.

schouderklopje

Zijn de werkgevers waar jij graag aan de slag wil momenteel niet op zoek naar nieuwe medewerkers? Geef niet op en blijf proberen: via de klassieke weg of op jouw eigen manier. Op een dag vind je de job die op jouw lijf geschreven is.

Moet er intussen toch geld in het laatje komen? Kijk eens in het tijdelijk jobaanbod van Randstad. De kans bestaat dat dit óók een atypische manier is om jouw droomjob te vinden.

check ons jobaanbod
8

FAQ

Hier vind je de antwoorden op veelgestelde vragen over werk zoeken en een job vinden.